Vänteläge i Lundin Mining

Aktieanalys Lundin Minings resultat för årets tredje kvartal var sämre än förväntat. En höjd produktionsprognos för det fjärde kvartalet innebär sannolikt att marknadens helårsprognoser inte behöver justeras mer än marginellt.

Lundin

Lundin Minings resultat för årets tredje kvartal nådde inte upp till marknadens förväntningar. Försäljningen för kvartalet  uppgick till 176 miljoner dollar, vilket var 4 procent under marknadens prognos.

Det operativa rörelseresultatet landade på 59 miljoner dollar, vilket var 4 miljoner dollar lägre än vad marknaden, enligt SME Direkt, förväntat sig.

Nettoresultatet uppgick till 28 miljoner dollar, vilket var 25 procent sämre än förväntat.

Produktionen för kvartalet var lägre än förväntat för koppar och bly men högre än förväntat gällande produktionen av zink.

För helåret höjer företaget sina produktionsprognoser. Produktionen i de helägda koppargruvorna beräknas nu hamna i intervallet 59 000-65 000 ton, vilket är en ökning med cirka 2 procent.

Ökningen i volym motverkas dock av att cash cost höjs från 1,80 till 1,90 dollar per pound, vilket är det kostnadsmått som används inom industrin. Detta är det engelska viktmåttet och förkortas lb. 1 lb motsvarar 0,45359237 kilo.

Produktionsprognosen från den delägda Tenke-gruvan höjs med 1 000 ton till 50 000 ton koppar. Här bedömer företaget att cash cost kommer att vara oförändrad med tidigare prognos.

Produktionsprognosen för zink höjs med cirka 4 procent till intervallet 123 000-133 000 ton för helåret. Cash cost beräknas bli oförändrad, 0,30 dollar per pund.

Prognosen för nickelproduktionen höjs med 500 ton till intervallet 6 500-7 000 ton. Cash cost beräknas bli 0,50 dollar per pound lägre än den tidigare prognosen på 5 dollar.

Förvärvet av gruvan Eagle som uppgick till 315 miljoner dollar har inneburit att nettokassan på 221 miljoner dollar vid halvårsskiftet vänts till en nettoskuld på 71 miljoner dollar vid utgången av kvartalet.

Skuldsättningen är dock fortsatt låg, inte minst mot bakgrund av ett fortsatt starkt kassaflöde.

Förvärvet av gruvan Eagle har alla förutsättningar att bli en rejäl kassako för Lundin Mining.  Malmreserven uppgår till 5 miljoner ton, något som sannolikt kommer att öka genom ytterligare prospekteringar.

Nickelhalten uppgår till cirka 3,5 procent samt kopparhalten till 2,5 procent. Produktionskostnaderna beräknas hamna i den lägsta kvartilen i industrin.

Produktionen förväntas starta under det sista kvartalet nästa år för att sedan successivt öka de kommande åren.

Sedan vår senaste analys har aktiekursen stigit med 8 procent, vi hade dock förväntat oss betydligt mer. En långsammare ekonomisk tillväxt i kombination med budgetoro i USA har dock gjort att den bedömningen kommit på skam.

Enligt SME Direkt värderas bolaget till ett p/e-tal på 18 för innevarande år, 13,8 för nästa år samt 8,1 för år 2015.

Om vi enbart tittar på p/e-talen värderas Lundin Mining något lägre än Boliden samt i nivå med Boliden för åren 2014 respektive 2015. Boliden kommer dock till skillnad från Lundin Mining att ge en direktavkastning på mellan 1,8 till 4 procent per år för de tre åren.

Nettoskulden är dock lägre i Lundin Mining, cirka 500 miljoner kronor jämfört med 8,5 miljarder för Boliden.

Soliditeten i Lundin Mining uppgår till närmare 80 procent, motsvarande siffra för Boliden är cirka 60 procent.

Sammantaget anser vi att de båda företagen bör handlas till i princip samma nivåer.

Cykliska aktier brukar normalt gå starkt i början av året, det finns inget som talar emot att detta inte skulle vara fallet även i början av år 2014.

De närmaste månaderna finns dock ingen anledning att rusa in i aktien, det är dock väl värt att hålla ett öga på metallprisutvecklingen, börjar metallpriserna lyfta från nuvarande nivåer har vi sannolikt ett bra köpläge i Lundin Mining. Vi sänker därmed vår rekommendation till Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lundin Mining Corporation Neutral 28,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -