Mer att hämta i B&B Tools

Aktieanalys  B&B Tools rapport visade med all tydlighet att resultatkurvan nu vänt kraftigt uppåt. Kommande år väntas företagets resultat lyftas av en gradvis konjunkturförbättring, vilket vi inte anser återspeglas i nuvarande värdering. Vi sätter en köprekommendation.

Trots en alltjämt trög efterfrågan från många kundsegment lyckades B & B Tools förbättra resultatet kraftigt jämfört med föregående år. Förklaringen är framför allt kostnadsrationaliseringar och genomförda strukturprogram.

Om vi tittar på det räkenskapsmässiga andra kvartalet så ökade rörelseresultatet med 30 procent till 87 miljoner kronor. För första halvåret ökade rörelseresultatet med 63 procent till 152 miljoner kronor.

Resultatet efter skatt uppgick för senaste kvartalet till 53 miljoner kronor, vilket var en ökning med 47 procent. För första halvåret redovisades ett resultat efter skatt på 122 miljoner kronor, en ökning med 118 procent.

Försäljningen på 1 769 miljoner kronor var däremot ner med ett par procent jämfört med föregående år. Det är med andra ord inte ökad försäljningsvolym står bakom resultatökning utan det är i stället ökade täckningsgrader och lägre omkostnader som lyft resultatet hittills i år.

Bolaget delar in sin verksamhet i två delar: Tools och Affärsområden.

Tools är den egna butikskedjan som finns på 175 orter i Sverige, Norge och Finland. Affärskedjan vänder sig till företagskunder inom alla industrisegment samt offshore, bygg, anläggning, fastighetsunderhåll, offentlig förvaltning, försvaret och så vidare.

Under kvartalet omsatte Tools 1 172 miljoner kronor, vilket var 4 procent lägre jämfört med föregående år.  Av affärsområdets totala försäljning svarar industrisektorn för cirka 70 procent, byggsektorn för cirka 20 procent, gör det själv/privatmarknaden för 3 procent samt övriga branscher för cirka 7 procent.

Den norska marknaden utvecklades starkt under kvartalet, framför allt beroende på god efterfrågan från offshore-industrin. I lokal norsk valuta ökade försäljningen 7 procent. Rörelseresultatet för den norska verksamheten uppgick för kvartalet till 19 miljoner kronor.

Utvecklingen i Finland och Sverige är fortsatt svag till följd av en klen industrikonjunktur. Den svenska verksamheten gjorde en förlust på 10 miljoner kronor under kvartalet, i den finska verksamheten uppgick förlusten till 2 miljoner kronor.

Tools Momentun ansvarar för försäljning och marknadsföring av industrikomponenter till industrin i framförallt Sverige, med verksamhet på nära 30 orter. Tools Momentum redovisade ett resultat på 28 miljoner för kvartalet, vilket var i princip oförändrat jämfört med föregående år.

Sammantaget minskade rörelseresultatet för Tools med 4 miljoner kronor till 36 miljoner kronor.

Det andra affärsområdet heter kort och gott Affärsområden. Verksamheten är indelad i olika produktkategorier som dels säljer till de egna Toolsbutikerna men också till andra återförsäljare. Cirka 45 procent av Affärsområdens försäljning går till de egna butikerna.

Totalt ökade försäljningen med 3 procent till 903 miljoner kronor, varav cirka 45 procent avser försäljning till affärsområdet Tools.

Rörelseresultatet förbättrades under samma period med 70 procent till 51 miljoner kronor. Om vi ser på de olika delsegmenten är bilden något splittrad.

Samtliga produktområden, exklusive Gigant & Grunda, ökade med mellan 4-6 procent mätt i lokal valuta. För Gigant & Grunda var efterfrågan på arbetsplatsutrustningar fortsatt svag.

Bland de olika delarna kan vi notera att Skydda fördubblade resultatet till 18 miljoner kronor. Essve ökade resultatet från 5 till 11 miljoner kronor. Luna redovisade ett resultat på 21 miljoner kronor, vilket var en ökning med 17 procent. Gigant & Grunda lyckades vända fjolårets förlust på 3 miljoner kronor till en vinst på 1 miljoner kronor.

Trots en i många delar fortsatt trög marknad har B&B Tools lyckats lyfta resultatet rejält, vilket är imponerande. Företaget har under de senaste kvartalen minskat lagernivåerna samtidigt som kostnaderna varit under lupp.

Företaget är med andra ord väl positionerat när väl industri- och byggkonjunkturen tar fart. Under årets första två kvartal redovisade företaget ett resultat på 3,20 kronor per aktie. Vi räknar med att resultatet för det bokföringsmässiga räkenskapsåret, som avslutas den sista mars, kommer att överstiga 8 kronor per aktie.

Vi är med andra ord mer optimistiska än de förväntningar på 7,68 kronor som ligger i marknaden. För räkenskapsåren 2014/15 respektive 2015/16 ligger aktiemarknadens snittprognoser på 10,30 respektive 11,29 kronor per aktie, enligt Factset. Även här anser vi att marknaden inte tagit hänsyn fullt ut till den hävstång som finns i företaget när väl konjunkturen och därmed efterfrågan tar fart.

Om vi utgår från marknadens snittprognoser hamnar p/e-talet på 12,5. För de nästkommande två räkenskapsåren blir p/e-talen 9,3 respektive 8,5. Aktien ser därmed fortsatt attraktiv även om vi utgår från marknadens, i vårt tycke, alltför konservativa konsensusprognoser.

Vår rekommendation blir därmed köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bergman & Beving B Köp 96,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -