Full hand i högutdelare

Aktiekommentar Vid den tiden på året börjar det bli dags att leta aktier som ger en hög utdelning. Vi har gått igenom de nordiska börserna och hittat en handfull bolag som bjuder på hög direktavkastning.

Det företag som ligger i topp när det gäller utdelningar, i relation till aktiekursen, är det norska oljeriggföretaget Awilco Drilling. Merparten av företagets resultat delas ut kvartalsvis.

För årets tredje kvartal gjorde företaget ett resultat på 1,22 dollar per aktie varav 1,10 dollar delades ut till aktieägarna. Företaget har långa kontrakt och därmed en förutsägbar resultatutveckling.  Vi räknar med att minst en dollar per kvartal delas ut under de närmaste åren.

Awilco Drilling väntas därmed att ge en direktavkastning på 20 procent på helårsbasis. Med ett p/e-tal på drygt 5 sticker dessutom aktien ut som ett av de lägst värderade företagen i Norden.

Ett företag som med stor sannolikt kommer att ge en rejäl extrautdelning för året är finska Nokia. Efter försäljningen av mobiltelefonverksamheten till Microsoft, som formellt sker i början av nästa år, har företaget en nettokassa på cirka 19 kronor per aktie. Vår bedömning är att omkring hälften, 9,50 kronor per aktie kommer att delas ut till aktieägarna. Direktavkastningen för innevarande år hamnar därmed på cirka 17 procent.

Viktigt att hålla i minnet är dock att i Nokias fall är det en engångsutdelning. Värderingsmässigt framstår aktien som för högt värderad på nuvarande kurs. Den potentiella extrautdelningen kan med andra ord kosta mer än den smakar.

Ett annat företag som kommer att ge en stor engångsutdelning är det norska fiskodlingsföretaget Cermaq med verksamhet i bland annat Norge, Chile samt Kanada.

Företaget har under året avyttrat delar av verksamheten vilket, enligt Cermaq, möjliggör en utdelning på 48-54 norska kronor per aktie. Det motsvarar i princip hälften av nuvarande börskurs.

För innevarande år räknar marknaden med ett resultat, exklusive realisationsvinster på 5,89 norska kronor per aktie. För år 2014 ligger prognosen på ett resultat på 9,93 norska kronor per aktie.

Om vi utgår från att aktien faller lika mycket som den aviserade engångsutdelningen värderas företaget därmed till ett p/e-tal på drygt 5 på nästa års vinstprognos, vilket framstår som mycket attraktivt. Och med den lägre aktiekursen och en återgång till mer normal utdelningsnivå ligger ändå direktavkastningen kring 10 procent räknat på prognoserna för nästa verksamhetsår.

Man skall dock hålla i minnet att företaget har från tid till annan drabbats av sjukdomar i fiskodlingarna, vilket bland annat skapat stora problem i den chilenska verksamheten. Priset på lax varierar dessutom kraftigt mellan åren, vilket är ytterligare en riskfaktor. På nuvarande kursnivå är det enligt vår mening det  värt att ta in aktien som en krydda i portföljen.

Ett ytterligare högavkastande företag är norska Kvaerner. Enligt de prognoser som ligger i marknaden kommer företaget att ge en direktavkastning på 12 procent för innevarande år samt drygt 13 procent för år 2014. Värderingen är enligt prognos ett p/e-tal på 9 för innevarande år samt 6 för år 2014, vilket självfallet är attraktivt.

Om vi ser på företag noterade på den svenska börsen hittar vi Oriflame som enligt prognoserna i marknaden kommer att ge en direktavkastning omkring 7,5 procent för innevarande och närmast kommande år.

Vår bedömning är att ovanstående företag, med undantag för Nokia , kommer att ge en hög och varaktig avkastning de närmaste åren.

Sammanfattningsvis är Awilco Driling, Kvaerner samt Oriflame våra favoriter bland de högutdelande företagen. Vi tycker även att Cermaq är värd en chansning medan vi ratar Nokia på nuvarande nivå.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -