Striden om Porsche/VW över - Piëch säljer ut

Börs Volkswagens före detta styrelseordförande Ferdinand Piëch ska sälja majoriteten av sitt innehav i Porsche SE, holdingbolaget som äger 52,2 procent av rösterna i Volkswagen.

 Ferdinand Piëch 

Andelarna köps av medlemmar i släkten Porsche och Piëch, i linje med en förköpsklausul. Piëch själv behåller bara en liten del av sina tidigare 14,7 procent i Porsche SE, som var värda drygt 1,1 miljarder euro på gårdagens stängningskurs.

Piëch, som fyller 80 om några veckor, har varit en av de mäktigaste personer i den tyska bilindustrin i många decennier. Barnbarnet till grundaren Ferdinand Porsche blev vd för Volkswagen 1993 och senare styrelseordförande. Under hans tid expanderade koncernen inom lyxbilsegmentet genom förvärven av Bugatti, Bentley och Lamborghini och integrerade volymtillverkarna Skoda och Seat.

Piëch avgick som ordförande efter en maktkamp med den dåvarande vd:n Martin Winterkorn för två år sedan, strax innan dieselskandalen uppdagades.

Martin Winterkorn

Sedan dess har  Ferdinand Piëch varit väldigt öppen med sin kritik och ska bland annat ha uppgivit att han själv informerade den dåvarande styrelsen om oregelbundenheter med utsläppstesterna redan ett halvår innan fusket upptäcktes.

Personerna i fråga, bland annat kusinen Wolfgang Porsche, förnekade dessa anklagelse och hotade med att avsätta Piëch från posten som styrelsemedlem i Porsche SE. Nu klipper han alltså bandet själv, även om han ska sitta kvar tills transaktionen är genomförd.

Läs även: Köp Porsche, få VW med rabatt

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -