Gammal skog modern och köpvärd

Aktieanalys För första gången sedan 2012 visade Stora Enso försäljningstillväxt i Q1. Två tredjedelar av verksamheten växer, medan det gamla pappret tappar allt mer i betydelse.

Resultatet var det inget fel på när pappers- och förpackningsbolaget Stora Enso presenterade sin rapport för det första kvartalet den 27:e april. Försäljningen på 2,5 miljarder euro var 4 procent bättre än analytikerna hade räknat med.

Även rörelseresultatet på 215 miljoner var 6 procent bättre. Att aktien har backat med 8 procent sedan dess beror delvis på en något konservativ guidning och att utdelningen om 0,37 euro per aktie för helåret 2016 har avskilts.

I delårsrapporten uppgav Stora Enso att man räknar med ett operativt rörelseresultat för det andra kvartalet i nivå med första kvartalet, dvs. 215 miljoner. I prognosen ingår en negativ påverkan på 18 miljoner euro hänförlig till inkörningen av bruket för konsumentkartong i Beihai i Kina och negativa effekter från underhållsstopp om 30 miljoner.

Stora Enso är mitt i processen att driftsätta det kinesiska bruket och inkörningsprocessen är lång. med full produktionstakt först under det första halvåret 2018. Under första kvartalet i år inträffade ett problem med en av kraftturbinerna, vilket är orsaken till en viss försiktighet inför andra kvartalet.

Satsningen på konsumentkartong i Beihai är den största direktinvestering som ett nordiskt företag har gjort i Kina hittills. Utöver det investerar Stora Enso även i ett nytt kraftlinerbruk i finska Varkaus och en ny anläggning för specialförpackning i Heinola som del av omvandlingen från ett traditionellt pappersbolag till en ledande aktör inom tillväxtområden inom förpackningsmaterial, massa och träprodukter. Under 2016 kom två tredjedelar av bolagets omsättning från Consumer Board, Packaging Solutions, Biomaterials och Wood Products. 

Ett flertal underliggande trender gynnar efterfrågan på Stora Ensos produkter med hållbarhet som viktigaste gemensamma nämnare. Genom fokus på innovation inom förnybara material erbjuder bolaget idag allt från muggar, tallrikar och brickor för mat, till byggmaterial i trä och diverse förpackningslösningar. Tillväxten inom de utvalda nischerna väntas vara påtaglig. Till exempel förväntas Kinas efterfrågan på förpackad mat att växa med cirka 8 procent om året fram till 2024.

Stora Ensos omsättningsökning med 2 procent under första kvartalet 2017 var den första på fem år. Exklusive pappersverksamheten ökade omsättningen med nästan 10 procent. Bäst gick det för Packaging Solutions som växte med 18 procent under kvartalet, tack vare bidraget från det nya kraftlinerbruket i Varkaus och högre volymer i wellpappråvaru- och wellpappverksamheten. Positivt är även att inkörningen i Varkaus verkar fortgå enligt plan och bruket beräknas producera för fullt under andra halvåret 2017.

Pappersdivisionen, som fortfarande stod för 33 procent av omsättningen ifjol, minskade omsättningen med 12 procent under kvartalet som följd av avyttringar av tre anläggningar. Vidare ska en av pappersmaskinerna i Kvarnsveden permanent stängas till sommaren

Efter ett investeringstungt år 2016 (729 miljoner euro) ska takten reduceras något till 600-650 miljoner euro i år Balansräkningen är stabil med en nettoskuld på 2,7 miljarder euro som motsvarar 46 procent av det egna kapitalet och 2 gånger resultatet före av- och nedskrivningar.

Som följd av avyttringarna och den allmän svaga trenden inom Paper räknar analytikerna, enligt en sammanställning från Vara Research, med en oförändrad omsättning på 9,8 miljarder i år. För 2018 ligger en tillväxt om 1,5 procent i prognoserna. Vinsten per aktie väntas öka med 24 procent i år till 0,73 euro och ytterligare 18 procent nästa år till 0,86 euro.

Värderingsmässigt innebär det ett p/e-tal på 15 i år och 13 nästa år. Börsvärdet justerad för nettoskulden motsvarar lite mindre än 8 gånger det förväntade rörelseresultatet för av- och nedskrivningar (ev/ebitda) för 2017 och 7,5 gånger för 2018. Det motsvarar en rabatt mellan 8-18 procent jämfört med sektorkollegorna BillerudKorsnäs, Holmen och UPM.

Det anser vi vara obefogad givet Stora Ensos transformationsresa, inklusive en minskande andel från pappersdivisionen, vilket i kombination med en bättre konjunktur bådar gott för vinstutvecklingen framöver. Köp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -