Guld och fastigheter skiner i virusoron

Fondkommentar Årets starka inledning har förbytts till ett alltmer negativt sentiment. Coronaviruset har den senaste veckan satt klorna i världens finansmarknader. Placera har tittat närmare på vilka fonder som är vinnare och varför.

Så sent som måndagen den 20 januari nådde Stockholmsbörsen ny rekordnotering. Då hade finansmarknaden inte tagit till sig nyheterna om coronavirusets framfart.

Dagen efter kom den amerikanska storbanken BofA:s månatliga investerarenkät. Den signalerade att riskaptiten var på topp hos investerarkollektivet. Och framtidstron spirade.

Efter det har det gått fort. Rapporterna om nya dödsfall och coronavirusets spridning till fler länder har satt krokben för finansmarknaden. Huvuddelen av världens börser har vänt söderut efter flera rekordnoteringar. Många valutor har rör sig kraftigt när investerarna söker en säker hamn bland japanska yen, amerikanska dollar och inte minst schweizerfrancen. Kronan har tappar drygt procenten mot både dollarn och euron.

Ädelmetaller med guld i spetsen är en säker hamn i orostider, även denna gång. Investerarna har samtidigt köpt mer säkra statspapper. Den amerikanska 10-åringen har fallit med runt 20 punkter på en vecka till 1,60. Det är nivå med vad vi senast såg i oktober.

Samtidigt har flera konjunkturkänsliga råvaror tappat betydligt i värde. Världens mest handlade råvara oljan hör till de råvaror som har haft det kämpigast den senaste veckan.

Placera har valt att lista vinnar- och förlorarfonder från Morningstar. Det skiljer drygt 12 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden, vilket är väldigt mycket med tanke på den korta tidsperioden.

De stora fondvinnarna den senaste veckan är fastighetsfonder. Hela sex av de tio bästa fonderna har ett tydligt fastighetsfokus. I spåren av stigande priser för ädelmetaller har vi två guldfonder i topp. Vi hittar även en infrastrukturfond bland vinnarna. Lite överraskande är att en europeiska aktiefond med siktet inställt på de allra minsta bolagen, så kallade micro cap-bolag, har klarat sig helskinnad.

Den fond som haft högst avkastning senaste veckan är Invesco Gold & Precious Metals A, som stigit knappt 4 procent. Fonden har drygt 40 investeringar och de tio största innehaven väger knappt 50 procent. Största landet är Kanada på 83 procent och huvuddelen av investeringarna är i små- och medelstora bolag. Fonden investerar förutom i guldproducenter även i palladium, silver, koppar och platina.

Kanadensiska Torex Gold Resources och Kinross Gold är fondens största innehav. Torex Gold har stigit 7 procent den senaste veckan.

Den stora skillnaden mot att investera i en ädelmetallfond istället för att köpa underliggande tillgång mot guldpriset är att gruvbolag fungerar som en hävstång på metallpriset. Gruvbolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att bryta guld. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot guldpriset över tid. Tänk på att vid uppgångar går oftast ädelmetallfonderna betydligt bättre och vice versa vid större guldprisfall.

Den senaste veckan är det extra tydligt att investerarna styrt kosan mot defensiva och stabila fastighetsbolag, en sektor som gynnas av dagens ränteklimat. Fastigheter har kontraktsstyrda intäkter vilket ger en förutsägbar och stabil omsättning som inte påverkas av kortsiktig virusoro.

Oftast är behovet av fastigheter nästan lika stora i goda som dåliga tider, vilket gör sektorn mindre känsligt mot konjunkturoro som nu även breder ut sig hos investerarkollektivet.

Högst avkastning i den sektorn den senaste veckan är den aktivt förvaltade fastighetsfonden First State Global Property Secs A. Fonden investerar globalt i fastigheter i den utvecklade delen av världen. Fonden har under veckan levererat klart bättre än kategorisnittet för liknande fonder som är knappt 1 procent.

Fondens största marknad är USA följt av Japan. Största bolag i fonden är amerikanska Healthpeak Properties som investerar inom vårdsektorn. Aktien som avkastar drygt 6 procent är det enda fastighetsbolaget i det erkända S&P 500 Dividend Aristocrats index.

Förlorarlistan domineras av Kinafonder som har haft en riktigt tung vecka. Hela åtta Kinafonder har letat sig in på förlorarlistan. De övriga två fonderna är energi- och råvarufonder.

Oljepriset har backat närmare 10 procent på en vecka till under 59 dollar fatet. Olje- och energifonder har liknande hävstångsstruktur som guldbolagen beskrivet ovan.

Tuffast har det varit för Schroder ISF Global Energy som tappat närmare 10 procent den senaste veckan. Det är mer än snittet för liknande fonder. Investerarna har sålt av olje- och energibolagsaktier i takt med ett sjunkande oljepris. Det märks bland fondens största innehav. Det amerikanska oljeservicebolaget Schlumberger med huvudkontor i Houston, har backat knappt 11 procent den senaste veckan.

Sämst utveckling bland Kinafonderna har den aktivt förvaltade Janus Henderson Hrzn China A2 USD med ett knappt 9-procentigt tapp. Det är dubbelt så mycket som fondkategorin Kinafonder som backat 4,5 procent den senaste vecka.

De kinesiska fastlandsbörserna är stängda på grund av kinesiskt nyårsfirande. De är stängda från fredagen den 24 januari de öppnar måndagen den 3 februari igen. Även Hongkongbörsen är stängd den 27 och 28 januari.  Det gör att det sannolikt finns större fallhöjd i flera Kinafonder när handeln upptas igen på måndag. Det indikerar kinesiska indexterminer som handlas i Singapore.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

 Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -