Vi hoppas det stannar vid 75 punkter

Makroveckan Den svenska börsen tappade lite fart under veckan som gick och indikationerna pekar mot en svag öppning på veckan som kommer. Huvudnumret är Riksbankens räntebesked där förväntningarna skruvats upp efter högt (kärn)inflationsutfall.

Det var lite lugnare på världens börser efter rusningarna i samband med de amerikanska inflationssiffrorna. Den svenska börsen backade med 2,2 procent under veckan som gick medan Stoxx600 var upp med 0,2 procent och S&P500 sjönk med 0,7 procent.

räntemarknaden var det överlag ganska små rörelser även om den amerikanska tvåårsräntan tog ett skutt uppåt.

Den svenska kronan tappade sin vana troget när riskaptiten tröt. Det var ändå lite förvånande sett till de svenska inflationssiffror för oktober som publicerades i förra veckan. Visserligen sjönk KPIF-inflationen en aning men KPIF exklusive energipriser steg kraftigt. Att KPIF exklusive energi rakade i höjden fick också marknaden att trycka upp förväntningarna på den räntehöjning som Riksbanken väntas leverera i veckan. Nu tror de flesta på en räntehöjning med 0,75 procentenheter men en inte så liten andel tror att det kan bli en större räntehöjning än så. Vi på Placera hoppas att det stannar vid 75 punkter på det som blir Stefan Ingves sista räntebesked efter 17 år på chefsposten.

Mycket talar annars för att det blir en lite orolig start på finansveckan. En bidragande orsak till det är nya Covid-nedstångningar i Kina till följd av ökad smittspridning. Så ännu en gång tycks det som att förhoppningarna om lättade Covid-restriktioner i Kina får sig en rejäl törn.

Oljepriset har också börjat sjunka och Brentoljan handlas nu kring 87,5 dollar per fat. Visserligen skönt ur inflationssynpunkt men om det beror på att risken för en djupare global konjunkturnedgång stigit är det förstås inte så positivt. Och mot bakgrund av detta blir det högintressant att se vad OECD tror om den globala konjunkturutvecklingen när de publicerar en ny prognos på tisdag.

På onsdag får vi också mer av en ögonblicksbild att läget i Europa och USA när de preliminära inköpschefsindexen för november rullas ut. Nya nedgångar väntas och det börjar se riktigt bekymmersamt ut i stora delar av Europa. Ytterligare indikationer får vi när det tyska IFO-indexet kommer på torsdag.

För svenskt vidkommande ser vi också med viss oro fram mot siffrorna över bostadsbyggandet under årets tredje kvartal. Nedgången väntas fortsätta och ryktet säger att det i det närmaste kan bli tvärstopp i bostadsbyggandet under nästa år.

Federal Reserve publicerar penningpolitiskt protokoll på onsdagskvällen men värdet av detta kan ifrågasättas en del eftersom den senaste räntehöjning kom innan de överraskande låga inflationsutfallet för oktober. Signalerna från Fed-ledamöterna har också varit lite splittrade sedan dess om räntehöjningarnas storlek framöver.     

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan. Tyska producentpriser väntas ha sjunkit en aning från mycket höga nivåer. Chicago Feds nationella aktivitetsindex kan ha sjunkit i oktobermätningen.

Tisdag

OECD publicerar en färsk konjunkturprognos och det mesta talar för att prognoserna kommer att behöva justeras ner. Recession 2023 men rejäl vändning uppåt 2024? Intressant också med svenska siffror över bostadsbyggandet. Vi väntar oss en nedgång. Hushållsförtroendet i EMU-området väntas ha tickat upp en bit när energipriserna fallit men det riskerar förstås att bli en kortsiktigt positiv effekt.

Onsdag

De preliminära inköpschefsindexen för november rullas ut på bred front. Nya nedgångar är att vänta och indexen kryper nu ner på recessionsnivåer i stora delar av Europa. USA-indexen håller däremot emot lite bättre. Federal Reserve publicerar det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet och RBNZ väntas höja sin styrränta kraftigt.

Torsdag

Fullt fokus på Riksbankens räntebesked tillika det sista som Stefan Ingves levererar. Efter förra veckans höga svenska inflationssiffror räknar de flesta med en räntehöjning på 75 punkter. Eller ska Ingves drämma till med ännu mer och lämna med en smätt? Håll också koll på det tyska IFO-indexet som väntas ha tickat upp en aning.

Fredag

Svensk hushållsutlåning lär ha fortsatt att dämpas till följd av minder aptit på bostäder. Den japanska inflationen fortsätter att leta sig uppåt men nivån är fortsatt på hanterbara nivåer.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -