Lyft blicken när det är som mörkast

Marknadskommentar Det är svårt att lyfta blicken och tänka framåt när rubrikerna i media är svarta då elpriserna rusar, och ränteuppgången gräver stora hål hos de högt belånade svenska hushållen.

Världens börser har backat betydligt i år och de så populära småbolagsfonderna, fastighetsfonderna och teknikfonderna har fått sig en ordentlig snyting.

Placera råder att lyfta blicken och se på möjligheterna. Annus horriblis är en latinsk fras som betyder ”ett hemskt år”, vilket känns passande när vi tittar tillbaka på finansåret 2022.

Ett överraskande angreppskrig av Ryssland på Ukraina har präglat året tillsammans med en otämjd inflation som slagit alla förväntningar. Det har fått centralbankerna att höja räntorna i ett tempo vi aldrig tidigare skådat.

I takt med stigande räntor har obligationspriserna kollapsat med negativ avkastning för en klar majoritet av obligationsfonderna. Enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Securities är avkastningen på de globala obligationsmarknaderna den sämsta på över 100 år.

Förvaltaren Lars Bredenberg på IKC sa att det var det tuffaste året någonsin att förvalta, och det första året med negativ avkastning för hans räntefond IKC Avkastningsfond.

Ser man det från den positiva sidan säger han att de räntehöjningar som är gjorda tillsammans med stigande riskpremier har drivit upp den löpande avkastningen för det kommande året till runt 9,4 procent före avgifter. För den uthållige kan det bli en god återhämtning framöver.

För vissa segment på aktiemarknaden har det varit fritt fall. Inte minst gäller det branschfonder inom fastigheter som haft det tuffaste året någonsin. När det var som mörkast var Carnegie fastighetsindex back hela 56 procent från årsskiftet. Redan nu ser vi en viss återhämtning och indexet är ”bara” ner 44 procent sedan årsskiftet.

Carnegie fastighetsindex

Svenska småbolagsfonder hade ett fantastiskt fjolår och i år har de ett uselt facit. Under fjolåret var snittavkastningen för fondkategorin hela 37 procent. Men i år hör avkastningen till den sämsta på många år. Sedan årsskiftet är snittavkastningen för fondkategorin minus 32 procent.

Över tid talar mycket för svenska småbolag som sticker ut som en av de bästa tillgångsklasserna på aktiemarknaden. Svenska småbolagsfonder har levererat en betydande överavkastning jämfört med Sverigefonder med investeringsfokus på stora bolag. Kategorisnittet för Sverige, små- och medelstora bolag har de senaste tio åren haft en genomsnittlig årsavkastning på 16 procent att jämföra med fondkategorin Sverigefonder som landar på 11,2 procent per år.

En intressant iakttagelse som småbolagsförvaltaren Petter Löfqvist på Humle Småbolagsfond gjort är värderingsskillnaden som kan tala för en revansch för småbolagen 2023.

Ser man på de framåtblickande p/e talen för de stora bolagen och småbolagen kan vi nu konstatera att vi har en situation där småbolagen handlas med en rabatt mot de större bolagen.

Småbolagsindex har kommit ner från värderingsnivåer som låg runt 25 gånger vinsten och ännu högre under 2021 med en värderingspremie om upp mot 50 procent mot de större bolagen. Idag handlas småbolagen till en värdering om 15 gånger förväntad vinst och rabatten mot de stora bolagen ligger på nästan 20 procent. En situation som vi inte sett under perioden 2014–2022. 

Flera teknikfonder har också kraschat under året. Teknik- och tillväxttunga Nasdaq 100 index är sedan årsskiftet back närmare 29 procent i lokal valuta. Snittnedgången för globala teknikfonder är närmare 25 procent.

I Bofa Securities senaste investerarenkät har nu fondförvaltarna den största undervikten i teknikaktier sedan augusti 2006.

Lyfter vi blicken så är tekniksektorn den bäst presterande sektorn under de senaste 30 åren. Om det vittnar inte minst listan över världens största börsnoterade bolag som innehåller en uppsjö av bolag som var små - eller inte ens existerade - för 30 år sedan.

MSCI All Countries World Index

Tekniksektorns andel av den globala ekonomin blir allt större och viktigare. Den utgör 21 procent av globalt aktieindex och är den klart största sektorn mätt i börsvärde. Vi hittar finanssektorns som näst störst på 15 procent.

Teknikandelen av USA:s BNP har mer än fördubblats de senaste tio åren. Och 10-årsperioden före det ökade den med 50 procent.

Det finns flera starka strukturella trender som fortsätter och har stark underliggande tillväxt även om bolagen har presterat dåligt i år. Cybersäkerhet växer i en allt osäkrare omvärld. Molntjänster, 5G, big data och AI är andra trender som skapar nya företag som hjälper bolag inom andra sektorer att effektivisera och skapa ökad produktivitet.

Den gröna omställningen när världen ska blir grönare och vi ska göra oss fossilfria är kanske en av de starkaste trenderna. Här dominerar teman som elbilar och sol, vind och vatten.

En grön omställning kräver metaller och halvledare i en allt högre skala – trender som skapar en strukturell tillväxt under flera år.

Börsåret 2022 har skapat vad man på finansspråk kallar en multipelkontraktion. Det är när p/e-talet sjunker. Det har pågått sedan årsskiftet och det har gjort att många bolag nu har historiskt låga värderingar.

Det finns en uppsjö med stora bolag som handlas på p/e-talsnivåer vi inte tidigare sett. Ett exempel är Meta Platforms, före detta Facebook, som tappat två tredjedelar av börsvärdet i år och handlas på p/e-tal 12, trots att de har flera användare än någonsin.

Lyxvarubolaget LVMH brukar handlas på ett p/e-tal närmare 30, men är nu med ett p/e-tal 24 på innevarande år och 22 på 2023 års vinstestimat, billigare än den historiska värderingen. Det är ett bolag där vinsten 2023 spås öka med drygt 10 procent.

Innovation, teknikutveckling, entreprenörskap, strategiska förvärv, effektiviseringar och ökad produktivitet är faktorer som drivit vinst- och kursutveckling historiskt. Det är faktorer som kommer fortsätta göra det i framtiden, även om de inte gjort det under 2022.

Vem vet, kanske finansåret 2023 blir ett annus mirabilis som betyder "fantastiskt år". Eller för att citera fastighetsnestorn Sven-Olof Johansson:

”Alla kriser i den finansiella sektorn skapas av excesser, även denna. Men det brukar alltid lösa sig på ett eller annat sätt, även om man blir lite skadeskjuten så brukar man överleva.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -