Var går smärtgränsen för ECB?

Makrokommentar ECB höjer sin styrränta med 0,50 procentenheter och fortsätter därmed att sätta inflationsbekämpningen högst på agendan. Samtidigt gör banken sitt bästa för att hävda att banksektorn i euroområdet står stark och ECB står reda med åtgärder om det skakar till ytterligare.

Det har svängt riktigt rejält på räntefronten under de senaste dagarna. Den förväntning om en ECB-höjning med 0,50 procentenheter, som de flesta bedömare hade satt alla sina slantar på så sent som förra veckan, fick sig en rejäl knäck när det började svaja på finansmarknaden. Att den amerikanska nischbanken SVB gick i putten kunde väl även ECB leva med men när även Credit Suisse fick allvarliga finansiella problem så började analytikerna svaja. Kunde ECB verkligen fortsätta sin tuffa räntelinje under dessa omständigheter?

Därför var spänningen lite extra stor inför det penningpolitiska besked som ECB levererade på torsdagseftermiddagen.

I valet mellan att få finansmarknaden på lite bättre humör eller sätta inflationsbekämpningen i fokus så valde ECB det senare och höjda sin styrränta med 0,50 procentenheter.

Samtidigt gör förstås ECB sitt yttersta för att dämpa osäkerheten på finansmarknaden. Bland annat genom att kommentera att banken noga följer de rådande spänningarna på finansmarknaden och står redo att agera för att bevara finansstabiliteten i euroområdet. Dessutom vidhåller man att banksektorn i euroområdet är motståndskraftig och att ECB står reda att tillhandhålla likviditetsstöd om så behövas.

Den framtida räntesättningen är i sin tur beroende av inkommande data men ECB-chefen Christine Lagarde gjorde på den efterföljande presskonferensen också klart att det i första hand är inflationsbekämpningen som är i fokus. Det får tolkas som att fortsatt höga inflationsutfall lär leda till en fortsatt åtstramning av penningpolitiken. I alla fall så länge den finansiella turbulensen inte hotar den försiktiga ekonomiska återhämtning som ECB väntar sig, i stort. Tydligen är ECB:s syn att detta i alla fall ännu inte har inträffat.

Det är förstås oerhört svårt att bedöma var ECB:s smärtgräns går när det gäller den finansiell turbulens negativa effekter. Något som kan förklara att finansmarknaden reagerad med viss osäkerhet efter det penningpolitiska beskedet. Börsen har rört sig både upp och ner.

Nu skiftar fokus till vad den amerikanska centralbanken ska leverera för besked i nästa vecka. Även här har det varit dramatiska rörelser i ränteförväntningar, både på kort och lång sikt. Under de senaste dagarna har det börjat spekuleras kring att Federal Reserve ska låta räntan ligga still. Något som står i stark kontrast till budskapen som levererades från bankens företrädare innan det började skaka till på finansmarknaden med banksektorn i fokus.

Torsdagens räntehöjning från ECB gör det, i alla fall på marginalen, mer troligt att Federal Reserve också kommer att leverera en ny räntehöjning. Mycket avgörs dock av att hur utvecklingen på finansmarknaden ser ut fram till dess.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -