Lyxbolagen trotsar tyngdlagen

Marknadskommentar Investerarna har haft en stor aptit på lyxvaruaktier under inledningen av året. Lyxvarubolagens kursutveckling har haft ett av sina starkaste kvartal någonsin och flera aktier har nått nya rekordnoteringar. Men det finns orosmoln - vinstestimaten har inte riktigt följt med i årets kursuppgång och värderingarna har stuckit iväg.

Lyxvarubolag ses som en defensiv investering med stigande vinster i en höginflationsmiljö med lägre global tillväxt, vilket lockar allt flera nya investerare.

Bolag Avk i år, % Vinstrevidering i år, % P/E-tal 23 Börsvärde
Brunello Cucinelli 32 6 62 6 211 MEUR
Ferrari 21 3 40 50 056 MEUR
Hermès 29 5 52 196 773 MEUR
Hugo Boss 21 3 20 4 650 MEUR
Kering  26 -3 18 74 537 MEUR
LVMH 24 0 26 425 662 MEUR
Moncler 29 3 28 17 483 MEUR
Porsche 24 6 20 53 475 MEUR
Prada 26 7 28 142 400 MHKD
Richemont 22 10 21 81 764 MCHF
Tod's 26 -3 35 1 270 MEUR
Zegna 30 5 31 3 312 MUSD
Snittvärdering lyxsektorn     29  

Källa: Infront och MarketScreener den 31 mars 2023

LVMH som är Europas största lyxvarubolag med kända varumärken som Louis Vuitton och Christian Dior, har ett börsvärde på hela 425 miljarder euro, och har stigit med 24 procent. De två mindre italienska modehusen Brunello Cucinelli och Ermenegildo Zegna har startat året bäst med uppgångar på 32 respektive 30 procent.

Värt att notera är att Ermenegildo Zegna noterades på New York-börsen via en Spac när börserna var som allra hetast den 20 december 2021. Aktien sjönk som en sten under inledningen på 2021, precis som marknaden i övrigt. När det var som allra mörkast hade en fjärdedel av börsvärdet gått upp i rök. Sedan bottennoteringen den 7 mars 2021 har kursen stigit närmare 50 procent.

Schweizbaserade lyxvarukonglomeratet Richemont som bland annat äger varumärken som den franska juveleraren Cartier och klockmärket IWC, har tillsammans med tyska modehuset Hugo Boss stigit med drygt 20 procent. Vilket är en lite sämre uppgång än snittet för lyxvarusektorn.

De två lyxbilstillverkarna Ferrari och Porsche är med på listan. Båda erbjuder en omsättningstillväxt och rörelsemarginal som är i nivå med flera lyxvarubolag som tillverkar handväskor, juveler och mode.

Inte minst ligger de två lyxbilstillverkarna hästlängder före de traditionella premiumbiltillverkarna som BMW och Mercedes-Benz avseende rörelsemarginal och genomsnittligt försäljningspris per bil. VW-gruppen valde att notera Porsche när marknaden var som svalast i slutet på september. Porscheaktien har fått ett bra mottagande på finansmarknaden och ingår numera i ett handfull olika aktieindex, vilket gjort att aktien nått nya rekordnotering.

Även Ferrari handlas nu mycket nära sin toppkurs från 22 november 2021. I princip alla bolag i lyxsektorn har sett sina aktier med nya rekordnoteringar i år. LVMH och Hermès har under årets första kvartal lämnat ett otal nya rekordnoteringar.

Årets starka uppgång för lyxvarusektorn har gjort att värderingarna har sprungit i väg då årets vinstrevidieringar inte stigit i samma takt.

Under fjolåret återhämtade sig vinsterna för lyxbolagen betydligt och med svaga kursutvecklingar sjönk p/e-talsvärderingen fram till årsskiftet, men har det senaste kvartalet ökat igen.

Årets vinsrevidering spänner från minus tre procent för franska lyxkonglomeratet Kering, med Gucci som det största varumärket och italienska skospecialisten Tod’s, till plus 10 procent för Richemont. 

Sektorn värderas nu på snitt p/e-talet 29 vilket är 16 procent över snittvärderingen under de tio senaste åren. Backar vi två år så var värderingen för sektorn extrem och betydligt högre.  Då var lyxsektorns snittvärdering 80 procent över det historiska snittet.

Trots att värderingen har stigit i år för lyxbolagen finns det flera starka trender som investerarna tagit till sig som en motor för fortsatta kursuppgångar. Även om vinstrevideringarna för årets vinst inte varit särskilt stora i år, förväntas lyxbolagens vinst per aktie stiga med igenomsnitt 12 procent per år fram till år 2025.

Under 2022 ökade sektorns omsättning med 15 procent och i år spås den globala lyxvarusektorn öka omsättningen med 13 procent.

Den största drivkraften bakom årets kursuppgång och förväntningar på stigande omsättning och vinster är Kinas återöppnande.

Kina står för 20 procent av omsättningen av den globala lyxsektorn, men Kinas andel var högre före coronautbrottet och de många nedstängningarna som landet genomfört. Flera analytiker räknar med att Kina ska stå för 40 procent av årets underliggande omsättningsökning på 13 procent.

Försäljningen i Kina gynnas av ett ökat internt resande, nu när det är möjligt att resa fritt i Kina. Många affärsresor går från mindre städer som inte har lyxbutiker till de stora metropolerna Beijing och Shanghai. Det är tillfällen då affärsresande passar på att köpa väskor, schalar, kläder och klockor till sina anhöriga.

Kinesiska turister är viktiga för lyxkonsumtionen i Japan där de står för 20 procent av den totala efterfrågan. Japan utgör åtta procent av den totala lyxkonsumtionen och spås en stark underliggande tillväxt efter sin covidöppning.

Men kinesernas resande till Europa är kanske en viktigare faktor. Lyxprodukter är oftast billigare i Europa än i Kina beroende på lokala skatter. Kinesiska turister står för en mycket stor del av den europeisk lyxvarukonsumtionen.

Totalt står turisterna i Europa för runt hälften av den totala europeiska lyxkonsumtionen. Den europeiska lyxkonsumtionen står för 26 procent av den globala.

USA:s invånare är stora konsumenter av alla typer av lyxvaror. Totalt svarar lyxvarusäljningen i USA för en fjärdedel av den globala. I år spås efterfrågan i USA minska något.

En annan långsiktig trend är den ökade medelklassen i Kina, Indien och Latinamerika som är konsumtionshungrig på europeisk lyx.

Är du intresserad av en lyxvaruexponering men vill inte leta bolag själv finns det några fonder som företrädesvis investerar i lyxvarubolag. GAM Multistock Luxury Brands Eq EUR B, Pictet-Premium Brands R EUR och Lucy Global Fund.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -