Makroveckan: Rapporter och räntor styr

Makroveckan Aprilbörsen sköt ordentlig fart under veckan som gick - trots fortsatt hög men sjunkande inflation och en tämligen dyster global konjunkturprognos från IMF. Nu laddar man på marknaden för strömmen av företagsrapporter och letar efter signaler kring kommande räntebesked.

De positiva tongångarna på börsen fortsätter att dominera inför rapportfloden och den svenska börsen steg med 3,4 procent under veckan som gick. Stoxx600 var upp med 1,7 procent och S&P500 steg med 0,8 procent. Då gick också den amerikanska börsen på en liten motgång under fredagen efter några aggressiva ränteuttalanden från centralbanksföreträdare.

Förra veckans inflationssiffror från bland annat Sverige och USA visade på en sjunkande inflationstakt men nivån är fortfarande på tok för hög för att centralbankerna ska börja backa. Det fortsätter därmed att prissättas räntehöjningar från både Riksbank (26 april) och Federal Reserve (3 maj). Däremot spekuleras det rätt friskt om att Fed kan komma att sänka ränta redan till hösten och kanske, kanske kan Riksbanken nöja sig med 25 punkter efter det gynnsamma utfallet i den svenska avtalsrörelsen. Det senare får dock främst ses som en from förhoppning.

Det här är för övrigt den sista veckan som Fed-ledamöter kan kommentera penningpolitiken innan man går in i en så kallad ”tyst period”. Så det är värt att hålla koll på hur de väljer att kratta i manegen inför räntebeskedet. Något som kan skapa lite rörelse på räntemarknaden. Räntorna har i alla fall åter börjat röra sig uppåt i både den korta och långa änden av räntekurvan. Framför allt i Europa. Vilket bidragit till att euron stärkts ytterligare och nu handlas kring 1,10 mot dollarn.

I veckan får vi bland annat viktiga tillväxtsiffror från Kina. I den ganska dystra globala prognos som IMF presenterade i förra veckan framgår det bland annat att Kina ska återta sin roll som tillväxtmotor i år. Viktigt då att vi verkligen får se att den kinesiska  börjar få upp ångan efter att landet släppt på de hårda covid-restriktionerna. Ett litet glädjeämne är att det nu är lite bättre fart på den kinesiska bostadsmarknaden.

På onsdag kommer brittiska inflationssiffror och även om de är på nedgång så ligger de fortfarande på så höga nivåer att nya räntehöjningar kan bli aktuella. Samma dag publicerar Fed sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget – Beige Book – som bir viktig input för banken inför kommande räntebesked.

Veckan avslutas sedan med de preliminära inköpschefsindexen för april. Då får vi en liten ögonblicksbild av tillståndet i världsekonomi och hur företagen ser på utvecklingen framöver. Det har varit en lite blandad kompott hittills under året med fortsatta svaghetstecken i industrin medan tjänstesektorn rullat på riktigt hygglig.

I övrigt är det förstås rapportperioden som är i fokus nu när resultaten börjar droppa in i en strid ström.

Måndag

Regeringen har presenterat sin vårbudget som var mycket mager på nya besked. Sammantaget uppgår förslagen till 4 miljarder kronor och den i utgångsläget höga inflationen framhålls som det stora skälet till att hålla en stram finanspolitisk linje. Svensk BNP väntas samtidigt sjunka med 1 procent under 2023. Det stora satsningarna väntas först i höstbudgeten.

Tisdag

BNP-siffror från Kina. Ekonomin i Kina har förstås fått upp farten sedan man släppte på covid-restriktioner men har fortfarande en bra bit kvar innan man nåt någon sorts normaltillstånd. IMF räknar dock, i en förhållandevis försiktig prognos, med att den kinesisk ekonomin ska stå för en betydande del av den globala tillväxten i år. Så förstås viktigt för börsen att vi får börja se fina kinesiska tillväxtsiffror. Håll också koll på hur det går med det amerikanska bostadsbyggandet. Signalerna från bostadsbyggarma har varit lite tveksamma efter en hygglig start på året.

Onsdag

Färska inflationssiffror från Storbritannien och uppdatera inflationssiffror för EMU-området. Storbritannien brottas med likartade inflationsproblem som Sverige. Visserligen väntas inflationstakten sjunka men ett högt utfall ökar risken för att Bank of England tvingas höja räntan ytterligare. Federal Reserve publicerar Beige Book som blir en mycket viktig input för banken inför det kommande penningpolitiska beskedet. Lär läsas med lupp både av räntesättarna och analytikerkåren. Förhoppningen är signaler om minskad kostnadstryck/inflation och en något svalare arbetsmarknad.

Torsdag

Tyska producentpriser har fallit rejält i årstakt sedan topparna under fjolåret. En fortsatt nedgång väntas och de tyska priserna sällar sig därmed till en växande skara indikatorer som pekar mot att det globala inflationstrycket börjar lätta. En välkommen signal som lär spä på spekulationerna om att räntetoppen snart är här. Hushållens konfidensindikator för EMU-området är dock rejält nedpressad, trots en viss förbättring under senare tid. Håll också koll på bostadsförsäljningen i USA och veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa. Den senare har börjat stiga något och en svalare arbetsmarknad är något som Federal Reserve efterlyser.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för april rullas ut på bred front. Det väntas något stigande industriindex, men från en låg nivå, medan tjänsteindex ska dämpas något men från en, utifrån förutsättningarna, riktigt hygglig nivå. Viktig konjunkturinput för både ECB och Federal Reserve inför kommande penningpolitiska besked. Svaga siffror skulle kunna få centralbankerna att leverera lite försiktigare penningpolitiska besked.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -