Lite positivt för veckans börshumör?

Makroveckan Förra veckan avslutades med ett riktigt börsrally när en höjning av det amerikanska skuldtaket klubbades och arbetsmarknadssiffrorna för maj tolkades positivt. Nu väntar en vecka med nya signaler kring vad vi kan vänta oss för räntebesked från Fed och ECB i nästa vecka.

Börsen öppnade lite trögt under förra veckan men när de började bli helt klart kring en höjning av det amerikanska skuldtaket tog det lite bättre fart. Lägre än väntade inflationssiffror från EMU-området bidrog också till lite förnyad optimism men det riktiga draget på världens börser dröjde ändå till fredagen. Då fick AI-yran sällskap av stigande konjunkturoptimism när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för maj publicerades. Sysselsättningen steg betydligt mer än väntat (+339 000) samtidigt som arbetslösheten steg till 3,7 procent.

Investerarna la betydligt större fokus på att den höga sysselsättningsökningen var ett tecken på att amerikansk ekonomi fortsätter att utvecklas hygglig än på det faktum att ökningen är väl över den nivå som den amerikanska centralbanken tycker är förenlig med balans på arbetsmarknaden. Så även om räntorna steg fick vi se ett brett börsrally i USA, som i sin tur spred sig över världen. Det ska dock tilläggas att räntorna trots allt avslutade veckan på lägre nivåer än de inledde den.

Vilken bedömning Fed-ledamöterna gör av den fortsatt starka arbetsmarknaden, inför nästa veckas räntebesked, får vi tyvärr inte ta del av eftersom Federal Reserve nu har gått in i en så kallad ”tyst period”. Då kommer begränsat med marknadskommunikation från centralbankens sida. Kanske kan det, trots allt, vara lite positivt för veckans börshumör?

Men det finns förstås ändå en hel del intressant att ta del av.

måndag publiceras inköpschefsindexen för tjänstesektorn. Här har det varit betydligt mer positiva tongångar än i industrin och förhoppningsvis fortsätter tjänstesektorn att prestera hyggligt. Det finns däremot en del frågetecken kring den svenska tjänstesektorn som uppvisat en lite svagare trend än i övriga delar av världen. Viktigast är ändå indexet för tjänstesektorn i USA och där hoppas nog marknaden ändå på lite svalare signaler kring prisutveckling och sysselsättning.

Värt att hålla koll på är också onsdagens amerikanska siffra över ansökningar av bostadslån som blir ytterligare en pusselbit inför nästa veckas räntebesked.

Det kan noteras att tjänsteindexen på både Kina och Japan kom in på relativt höga nivåer när siffrorna publicerades natten mot måndag.

Det lär också bli en hel del EMU-fokus eftersom även ECB lämnar penningpolitiskt besked i nästa vecka. Härifrån får vi bland annat producentpriser (måndag) och detaljhandeln (tisdag).

Håll också koll på de räntebesked som kommer från Australien och Kanada. Bägge centralbankerna väntas ligga still med ränta och om så blir fallet så blir det nog något som marknaden tar fast på inför nästa veckas riktigt tunga centralbanksbesked.

För svensk del blir veckan förstås lite kortare än vanligt då vi firar nationaldag på tisdag och många nog passar på att ta ut en klämdag på måndag. Veckan är ändå fylld med intressanta makrosiffror. Förutom tjänsteindexet kommer bland annat siffror över statens budgetsaldo, prisutvecklingen på bostadsmarknaden och BNP-indikatorn för april. Kanske, och förhoppningsvis, kan dessa siffror ge en plågad svensk krona lite respit.

Måndag

Inköpschefsindexen för tjänstesektorn rullas ut på bred front. Här väntas betydligt mer optimistiska tongångar än i industrin. Det svenska indexet väntas dock sticka ut lite åt det svaga hållet och klarar bara med knapp marginal den ”magiska” 50-gränsen. Viktigt för börshumöret blir det amerikanska indexet och här står kanske det främsta hoppet till att företagen rapportera om en lite lugnare prisutveckling.

Tisdag

Svenska börsen håller stängt på nationaldagen. Men innan man börjar fira kan det vara läge att följa den australiensiska centralbankens räntebesked och detaljhandelsiffrorna för EMU-området. Om RBA väljer att ta en räntepaus så är det möjligen en lite signal kring hur en del andra centralbanker kan komma att resonera. Detaljhandeln i EMU-området väntas ha stigit något efter några rejält dystra månader.

Onsdag

Kinesiska siffror över utrikeshandeln och förhoppningsvis har den tröga importen tagit lite bättre fart. OECD publicerar färsk prognos och den troliga bedömningen är att världen lyckas undvika en recession och mjuklanda. Huvudscenariot hos de flesta bedömare just nu. Håll koll på amerikanska ansökningar av bolån. Bank of Canada lämnar räntebesked och en räntepaus skulle sannolikt bidra till ökade förväntningar om att Federal Reserve ger motsvarande besked i nästa vecka.

Torsdag

Ganska tomt på makroagendan. Den svenska statens finanser ser förhoppningsvis goda ut men än så länge har det i alla fall inte gett något positivt utslag på kronkursen.

Fredag

Kinesiska inflationssiffror väntas bekräfta att det finns utrymme för den kinesiska centralbanken att agera ytterligare och att den kinesiska prisutvecklingen även på producentpriser väntas bidra med ett nedåttryck på internationell inflation framöver. Norska inflationssiffror givetvis högintressanta även ur ett svenskt perspektiv. Dessutom en tung, svenska makrodag med bland annat bostadspriser och en BNP-indikator för april. Lär bli en hel del medialt fokus på bostadspriserna då de kommit en del positiva signaler från detta håll.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -