Köp världens mest hållbara energibolag

Aktieanalys Världens största vindkraftsutvecklare och vindkraftsoperatör danska energijätten Ørsted har gått svagt på börsen senaste åren. Nu har bolaget släppt nya finansiella mål. Kan det vara vändningen?

Förra veckan höll danska energibolaget Ørsted kapitalmarknadsdag och presenterade i samband med det nya ambitiösa finansiella mål för 2023–2030. Målen var betydligt ambitiösare än vad marknaden väntat sig och aktien tog ett glädjeskutt.

Ørsted räknar med att ebitda-tillväxten kommer att växa med 13–14 procent per år fram till decenniets slut. Bolaget uppger också att man räknar med att avkastningen på sysselsatt kapital kommer att växa med 14 procent per år.

De tidigare målen låg på runt 12 procent för båda nyckeltalen.

År 2030 räknar Ørsted med att ha en installerad kapacitet på 50 gigawatt. I början av 2023 hade bolaget en installerad kapacitet på 8,9 gigawatt.

De positiva nyheterna har fått aktien att stiga med 6 procent förra veckan och sett under hela 2023 är aktien upp 5 procent. Sett över tre år är aktien ner 13 procent.

Ørsted är världsledande när det gäller havsbaserad vindkraft. Totalt äger och driver företaget 28 vindkraftsparker.

Bolaget räknas som världens mest hållbara energibolag.

Ørsted har fått sitt namn efter fysikern Hans Christian Ørsted som var först med att upptäcka elektromagnetismen 1820. Elektromagnetismen la grunden för produktion av el.

Ørsted har gjort en snabb och radikal resa från ett fossilbaserat energibolag till världens ledande gröna energiföretag.

Ørsteds historia börjar med oljekrisen 1973. För att göra sig mindre beroende av olja från Mellanöstern och för utvinna olja och naturgas från Nordsjön startade danska staten företaget Dansk Olie & Naturgas A/S som förkortades DONG.

1991 ville danska staten ytterligare stärka landets oberoende inom energi och drog i och med det igång landets vindkraftsindustri. Första havsbaserade vindkraftparken blev Vindeby.

2008 gick bolaget ut med att de ska ställa om helt till grön energi och investera kraftigt i utveckling och konstruktion av havsbaserade vindkraftsparker i Danmark och utomlands.

De ställde samtidigt om kol- och gaskraftverken till att drivas på biomassa.

2016 börsnoterades aktien för att på så vis få in pengar för de omfattande investeringarna som behövde göras.

Under de kommande åren väntas Ørsted behålla ledarskapet globalt inom havsbaserad vindkraft både när det gäller marknadsandel och tillväxt. 

Förra året omsatte Ørsted 132 miljarder danska kronor. I år spås den siffran krympa till 105 miljarder. Bakom detta ligger lägre energipriser samt att Ørsted stängt sitt sista kolkraftverk.

Sett till omsättningen är bolagets största marknad Danmark. Här genereras 84 procent av bolagets intäkter. Näst största marknaden är Storbritannien med 8,5 procent och Taiwan med drygt 4 procent.

Bolaget har också verksamhet i Sverige, Nederländerna, USA, Irland, Polen, Singapore och Malaysia.

Cirka 60 procent av omsättningen kommer från havsbaserad vindkraft. Resten kommer från bioenergi och solkraft.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning DKK 132 277 104 910 108 809 117 386
Rörelsemarginal 14,90% 11,60% 14,50% 16,20%
Vinst/aktie DKK 34,6 16,2 22,1 25,7
Utdelning DKK 13,5 14,5 15,6 16,8
Källa: Marketscreener        
         


Det första kvartalet i år omsatte Ørsted 29,4 miljarder danska kronor. Det innebär att omsättningen sjönk med 13 procent mot samma period förra året. Omsättningen var dock något högre än marknadens förväntningar.

Ebitda-resultatet blev något svagare än förväntat och kom in på 6,91 miljarder danska kronor mot väntade 7,13 miljarder.

Aktien bevakas av 26 analytiker. Av dessa sätter femton köp på aktien. Sju är neutrala och fyra sätter sälj.

Analytikerkollektivet sätter riktkursen 737 danska kronor. Det indikerar en uppsida på 16 procent från nuvarande nivå.

Danska staten är majoritetsägare med drygt 50 procent av aktierna.

Risker saknas naturligtvis inte såsom att det handlar om ett bolag som är majoritetsägt av en stat, projekt kan bli försenade, långsiktigt vikande energipriser och högre räntenivåer.

Ørsted drabbades av en perfekt storm som nu mer än väl är inprisad i aktiekursen.

Ørsteds nya ambitiösare tillväxtmål i kombination med den lägre värderingen i detta klockrena ESG-case gör Ørstedaktien köpvärd. Nedjusteringen är ett utmärkt tillfälle för nya ägare att stiga in.

Det mesta talar för att Ørsteds dominerande ställning och framtidssäkrade tillväxt i den gröna sektorn kommer att gynna aktien från den här nivån.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ørsted Köp 663,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -