Amerikansk inflation tog ett överraskande stort steg nedåt när oktobersiffrorna publicerades på tisdagseftermiddagen. Den breda KPI-inflation sjönk från 3,7 procent i september till 3,2 procent i oktober. Väntat var att inflationstakten skulle sjunka till 3,3 procent.
Än viktigare var att kärninflationen, där effekten av volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, sjönk från 4,1 till 4,0 procent. Väntat var att kärninflationen skulle landa på 4,1 procent, vilket den även låg på i september.
Det kan visserligen ses som små avvikelser från konsensusbilden, men betyder samtidigt att den nedåtgående trenden för kärninflationen fortsätter. Dämpningen i kärninflationstakten var dessutom bredbaserad och ett ytterligare glädjebesked för marknaden var att månadsförändringen från september till oktober stannade vid 0,2 procent. Här låg förväntningar på en uppgång med de 0,3 procent, som den legat på under de senaste månaderna.
Att boendekostnaderna (shelter), som står för en tredjedel av vikten i inflationsmåttet, endast steg med 0,3 procent var lite extra glädjande. Det var en halvering av ökningstakten jämfört med tidigare månader, vilket talar för att inflationstakten kan sjunka ytterligare framöver.
Inflationssiffrorna har initialt tagits emot med stor entusiasm på marknaden. Inte minst som en inflation som fortsätter trenden nedåt väsentligt minskar risken för att Federal Reserve ska tvingas till fler räntehöjningar. Tvärtom ökar det manöverutrymmet för centralbanken att möta en eventuell konjunkturnedgång med räntesänkningar. Den del av den räntesättande kommittén (FOMC) som redan tidigare flaggat för att de redan sett slutet på räntehöjningarna får definitivt mer vatten på sin kvarn efter tisdagens inflationssiffra.
Samtidigt publicerades siffror som visade att de amerikanska reallönerna (nominella löner minus inflation) steg med 0,2 procent i oktober. Väntat var att reallönerna skulle ligga still. Stigande reallöner talar för att de amerikanska hushållen kan fortsätta konsumera och hålla uppe den amerikanska tillväxten. Det ökar chanserna för att Federal Reserve verkligen lyckas med det högst ovanliga konststycket att mjuklanda den amerikansk ekonomin.
Den svenska börsen har stigit rejält efter att inflationssiffran publicerats. Samtidigt har dollarn försvagats och marknadsräntorna sjunkit rejält. Den viktiga amerikanska tioårsräntan ligger nu på 4,46 procent. En nedgång med hela 18 punkter. Det skräckscenario med en amerikansk tioårsränta som stiger över 5 procent, som sågs som ett reellt hot mot börsen för bara några veckor sedan, ter sig allt mer främmande.
Stockholmsbörsen steg kraftigt efter inflationssiffrorna