Förra året avslutades med ganska små rörelser på de flesta av världens börser. Den svenska börsen var upp med 0,8 procent i mellandagarna medan S&P500 och Stoxx600 bägge steg med 0,3 procent.
Ett undantag var den kinesiska börsen som avslutade fjolåret med några riktigt starka börsdagar. Det nya året har dock inletts svagt.
På ränte- och valutasidan var det överlag ganska små rörelser men den amerikanska dollarn kostar återigen över 10 kronor och euron handlas till 11,14 kronor.
Som vanligt inleds ett nytt år med en riktig rivstart på makroområdet.
På konjunktursidan är det framför allt inköpschefsindexen för december som sätter tonen. Det kommer nog att se rätt deppigt ut på många håll och det spär i så fall på oron för den djupare konjunkturnedgång. Framför allt finns det en oro för att den europeiska ekonomin ska få en djupare svacka medan den amerikanska ekonomin förhoppningsvis tuggar på lite bättre. Industrisiffrorna kommer på tisdag respektive onsdag (USA) och tjänsteindexet publiceras på torsdag respektive fredag.
Svaga konjunktursignaler behöver dock inte vara enbart negativa nyheter eftersom det i så fall spär på förväntningarna om kommande räntesänkningar redan i närtid.
På räntesidan har vi dessutom de preliminära inflationssiffrorna för december i EMU-området att se fram emot. Visserligen väntas den breda inflationen ha tickat upp en bit i december men kärninflationen fortsätter troligtvis att dämpas. Det kan räcka för att ränteoptimismen ska hålla i sig.
Något som också kommer att påverka räntesynen är det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publicerar på onsdagskvällen. Här hoppas marknaden på tydliga signaler om att den räntesättande kommittén (FOMC) nu börjar resonera kring möjligheterna att sänka räntan framöver. Finns det tydliga sådana signaler i protokollet kan det ge börserna ännu lite mera kraft. Men risken finns förstås att det kan bli precis tvärtom. Att protokollet inte är riktigt så mjukt som en mycket optimistisk räntemarknaden räknar med.
Veckan avslutas sedan med de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för december. Här är förhoppningen en lite mer dämpad sysselsättningsutveckling parat med lägre löneökningar. Om så blir fallet kan börsveckan få en fin avslutning.
Tisdag
Inköpschefsindexen för december rullas ut på bred front. Det är överlag tämligen dystra besked från industrihåll med index en bit under den 50-nivå som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Mest nyfikna är vi förstås på det svenska indexet som uppvisat en positiv trend under de senaste månaderna. Det finns ett litet hopp om att det ska orka över 50 men kanske en lite större risk för besvikelser.
Onsdag
Det amerikanska inköpschefsindexet för industrin publiceras och väntas ligga kvar på en förhållandevis låga nivå. Antalet lediga platser sjunker nu men det sker från en väldigt hög nivå. Mest intresse riktas ändå mot det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar. På marknaden hoppas man att protokollet ska bekräfta att det skett en rejäl omsvängning i synen på räntesättningen framöver.
Torsdag
Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Även här är det mesta åt det lite negativa hållet men förhoppningen är att indexen inte ska dämpas ytterligare. Dessutom publicerar bland annat Frankrike och Tyskland preliminära inflationssiffror för december. Inflationen väntas ha tickat upp bland annat beroende på stigande energipriser.
Fredag
Inflationssiffrorna för hela EMU-området. Den breda inflationen stiger men kärninflationen väntas fortsätta ner och kan ge marknaden en lite energiboost. Mest fokus riktas ändå mot de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för december. Sysselsättningsuppgången väntas ligga på nivåer som Federal Reserve ser som mer hanterbara samtidigt som löneökningarna dämpas. I så fall ett glädjebesked för marknaden. Starkare siffror än väntat lär tolkas negativt då det minska chanserna till snabba räntesänkningar.