Är trädgårdsförvärvaren ett köp?

Aktier Sedan Placera satte köp på Green Landscaping i höstas är aktien upp 20 procent. Förtjänar aktien fortfarande en plats i portföljen?

Trädgårdsbolaget Green Landscaping Group bildades 2009 i samband med att ISS Landscaping, Jungs, Mark & Trädgårdsanläggare Sjunnesson och Qbikum slogs ihop. Det sammansatta bolaget adderade sedan ett flertal bolag till gruppen. 

2015 påbörjades ett förändringsarbete av strategin. Bland annat infördes en styrningsprocess som påminner om konglomeratet Danahers “Policy Deployment”. Danaher var en av de första i Nordamerika att implementera den japanska affärsfilosofin kaizen som innebär att man ständigt gör förbättringar i verksamheten. 

Under Green Landscapings paraply finns det ett antal olika typer av tjänstebolag. Det handlar framförallt om bolag som har hand om skötsel av parker och andra utemiljöer. Andra tjänster som erbjuds är exempelvis snöskottning. Läs mer om verksamheten här. 

Kursgraf 5 år

Idag har bolaget ett börsvärde på 4,7 miljarder kronor och sedan årsskiftet är aktien upp nästan 20 procent. 

Tidigare hade Green Landscaping en centraliserad strategi där man fokuserade på att få ut synergier i dotterbolagen. Denna strategi har skrotats och nu är det decentralisering som gäller. 

I samband med den senaste rapporten, som släpptes i slutet av april, gick aktien upp över 5 procent. Första kvartalet är i regel det säsongsmässigt svagaste på grund av att kylan begränsar möjligheterna för skötsel och finplanering. Rapporten var klart godkänd. 

Under kvartalet uppgick försäljningen till 1,3 miljarder kronor vilket motsvarar en tillväxt på drygt 10 procent. Den organiska försäljningstillväxten landade på 8 procent vilket är drivet av att vissa delar av koncernen gynnades av ovanligt mycket snö. 

Rörelseresultatet (ebita) ökade med 5 procent vilket bidrog till en rörelsemarginal om 6,5 procent (6,9). 

Green Landscaping har tidigare, under en lång period, utvärderat DACH-regionerna (Tyskland, Österrike och Schweiz) för en eventuell etablering. Schmitt & ScalzoI som köptes i juni förra året var startskottet och i höstas öppnade Green Landscaping ett kontor i centrala München som ska vara knutpunkten för en fortsatt expansion i regionerna. Under den senaste tiden har förvärvstempot inom DACH växlats upp rejält. De sju senaste företagsköpen är endast tyska bolag och sannolikt kommer snart förvärv att genomföras i de övriga DACH-regionerna. 

 

Ett flertal gånger har Green Landscaping nämnt att konkurrensen på marknaden har ökat på grund av att aktörer som tidigare verkade inom nybyggnation börjat leta sig in på bolagets marknader. Detta har påverkat och påverkar fortfarande Green Landscaping negativt. 

Nettoskulden i förhållande till ebitda ligger nu på 2,4 gånger (pro forma). Tittar vi istället på rapporterade siffror, det vill säga rullande tolv månader, uppgår siffran till 2,6. Skuldsättningen är lite hög men med tanke på affärens stabilitet är det inget som bör vara skrämmande. Däremot ger skuldsättningen begränsningar kring förvärvsagendan. 

Insynsägandet i Green Landscaping ligger idag på över 40 procent. Styrelseledamoten Staffan Salén och investmentbolaget Byggmästare A J Ahlström äger 16 procent av aktierna vardera. VD Johan Nordström har en post som motsvarar 6,25 procent av bolaget. 

Kassaflödet är inte så bra som det vid en första anblick ser ut i Green Landscaping. Tar man med amortering av leasingskulder (fordonsflottan) i beräkningen för fritt kassaflöde ser det sämre ut. Resultatmåttet ebita blir därför lite av en skönmålad kassaflödesproxy i Green Landscaping. Dessutom försvinner en hel del kassaflöde till underhållscapex. Kassaflödet är ett minus i våran bok. Läs mer om kassaflöde här.

Green  2024E 2025E 2026E
Oms till,% 7 4 3
Ebita marg,% 9 9 9
Ev/ebita 12 11 10
P/e  16 14 12

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas aktien till ett p/e-tal på 16 som sedan faller till 14 under 2025. 

Placera tycker att Green Landscaping verkar inom en intressant marknad där stora delar av intäkterna är av återkommande karaktär. Värderingen är inte särskilt ansträngd och vi tror att aktien fortfarande kan vara köpvärd. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -