Minskad chans till dubbelsänkning

Makro Den svenska juliinflation överraskade på uppsidan men hamnade ändå nära Riksbankens prognoser. Det bidrar till att minska sannolikheten för att Riksbanken dubbelsänker i nästa vecka men ytterligare räntesänkningarna lär ändå komma i en rask takt.

Den svenska inflationen hamnade en bit över förväntningarna när julisiffrorna publicerades. I alla fall jämfört med analytikernas prognoser. Däremot hamnade både KPI och KPIF snäppet under Riksbankens egna förutsägelser.

Det breda inflationsmåttet, KPI, landade på 2,6 procent i juli, samma som i juni men ändå tre tiondelar under Riksbankens prognos.  Här fortsätter förstås de, i utgångsläget, höga räntorna att ställa till det och bidrar med 1,1 procentenheter till inflationstakten. Lägger vi till andra boendekostnader så stiger bidraget till 1,8 procentenheter. Så det är boendet som fortsätter att pressa den svenska konsumenten.

 

KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, landade på 1,7 procent. En liten bit över konsensusprognosen på 1,6 men återigen under Riksbankens bedömning på 1,8 procent. En överraskande stor uppgång för tjänstepriserna förklarar det mesta av analytikernas prognosmiss. Det ska dock tilläggas att just juli är en månad där tjänstepriserna kan röra sig mycket. Så egentligen ingen stor överraskning och inget som talar för ett större trendskifte.

Riksbankens prognosmakare är nog ändå mer nöjda med att KPIF exklusive energi, som blivit ett allt mer populärt mått för riksbanksdirektionen att hänvisa till, prickade deras prognoser med ett utfall på 2,2 procent.

Mindre nöjda är nog bolånetagare och många analytiker som hade hoppas på ett lägre utfall för KPIF exklusive energi eftersom det ökat sannolikheten för att Riksbanken skulle sänka räntan med 0,50 procentenheter i samband med nästa veckas penningpolitiska besked. Nu lutar det kraftigt åt att riksbanksdirektionen nöjer sig med en sänkning med 25 punkter.

Däremot ser den kommande inflationsbanan aptitlig ut för dem som hoppas på snabbt sjunkande korträntor. Det mesta talar för att KPIF, som ändå är det huvudsakliga målet för Riksbanken, kommer att ligga en bra bit under målet under återstoden av 2024. Samtidigt som andra centralbanker också i allt högre grad hänger på räntesänkartåget.

Enligt Olle Holmgren, inflationsexpert och Sverigeanalytiker på SEB, blir det i alla fall mycket svårt för Riksbanken att motivera en eventuell räntepaus på kommande räntemöten. Och med fyra möten kvar på året skulle det betyda fyra räntesänkningar med den sista ränteklappen för året den 19 december. Styrräntan skulle därmed landa på 2,75 procent i december.

Kronan har stärkts något efter att inflationsutfallet publicerades men marknadens fokus ligger nu på de amerikanska inflationssiffrorna som publiceras klocka 14.30. Förväntningarna på utfallet har skruvats upp efter ett överraskande lågt utfall för producentpriserna. Vi får se om bågen spänts för högt eller om även inflationsutfallet kan överraska. Väntat är en inflation på 3,0 procent och en kärninflation som sjunker från 3,3 till 3,2 procent. Värt att hålla koll på är också månadsutvecklingen för kärninflationen som väntas ligger på 0,2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -