"Därför föredrar vi EM ex Kina"

Fondkommentar Placera har träffat den asiatiska tillväxtmarknadsspecialisten Eastspring Investments. Portföljförvaltare Navin Hingorani berättar sin syn på tillväxtmarknaderna ex Kina som han anser har en betydande potential relativt de utvecklade marknaderna med USA i spetsen.

Navin Hingorani

Navin Hingorani anser att tillväxtmarknadsaktier erbjuder mer attraktiva möjligheter än aktier på de utvecklade börserna, särskilt med tanke på att vissa av de största företagen i de utvecklade marknaderna sannolikt är övervärderade. Väljer man dessutom att investera i en tillväxtmarknadsfond som exkludera Kina får man en bättre diversiferad produkt som är mer exponerad mot de underliggande regioner/länder som har bäst tillväxt just nu.

Han börjar med att påpeka att efter den globala finanskrisen fanns det flera gynnsamma faktorer som bidrog till utvecklade marknaders starka prestation, men som nu har försvunnit.

"Efter finanskrisen såg vi en period med negativa realräntor på de utvecklade marknaderna, vilket var en tydlig fördel för dem. Företag på de utvecklade marknader kunde till exempel dela ut mer till aktieägarna, vilket bidrog till deras positiva resultat. Dessutom hade vi en dollarbullmarknad, vilket gynnade företag med intäkter från utlandet. Men nu, när räntorna har stigit och de negativa realräntorna har försvunnit, har kostnaden för att låna ökat dramatiskt. Räntekostnaderna för företag i utvecklade marknader har ökat med 60 procent, vilket blir en betydande motvind för dem framöver."

Navin Hingorani lyfter också fram att tillväxtmarknaderna ex Kina nu har ett antal fördelar som de utvecklade marknaderna saknar.

"Tillväxtmarknaderna har ökat sina investeringar i capex de senaste åren, medan vi har sett en nedgång i investeringarna på de utvecklade marknaderna. Det har funnits ett större fokus på ekonomiskt stöd och inte lika mycket på infrastruktur eller produktiva investeringar. Samtidigt har tillväxtmarknaderna sett en förbättrad BNP-tillväxt, skillnaden i tillväxt mellan tillväxtmarknader och utvecklade marknader har blivit allt större."

Räntor och inflation

Han förklarar också att tillväxtmarknader ex Kina har hanterat inflation och räntor mycket bättre än de utvecklade länderna, eftersom dessa utmaningar varit en del av deras ekonomiska förutsättnignar under en lång period.

"Tillväxtmarknadsländerna har inte tryckt pengar under de senaste 14 åren som många utvecklade länder har gjort, inflation och högre räntor har varit något de har varit tvungna att hantera dagligen. Dessutom har tillväxtmarknaderna inte samma problem med arbetskraftsbrist på  grund av en alltmer åldrande befolkning eller störningar i leveranskedjan som vi ser på de utvecklade marknader."

Som svar på frågan om varför han ser tillväxtmarknader som mer attraktiva jämfört med utvecklade marknader, särskilt med tanke på "Magnificent 7" företagen som dominerar, säger Hingorani:

"Om man tittar på den amerikanska marknaden, har i princip sju bolag stått för en stor del av börsuppgången med en värdering som är historiskt hög. Jämför det med tillväxtmarknaderna, där värderingarna är betydligt lägre och där det finns utrymme för starkare tillväxt. Faktum är att 'Magnificent 7' tillsammans är värderade högre än hela tillväxtmarknaderna. Det är en övervärderad situation på den amerikanska marknaden, medan tillväxtmarknader erbjuder högre tillväxtpotential och är betydligt billigare. "

"Det är spännande när man hittar billiga aktier med tillväxtpotential, och det är precis vad vi ser på tillväxtmarknaderna just nu."

Vilka sektorer är mest spännande på tillväxtmarknaderna?

"Finanssektorn har haft det tufft de senaste tio åren på grund av de låga räntorna och den begränsade investeringsviljan. Nu befinner vi oss i en miljö med högre räntor, och även om räntorna sjunker kommer de att vara högre i framtiden än de var tidigare. Vi ser plötsligt en tillväxt i företagsinvesteirngar och statliga utgifter, vilket gör att vi överviktar finanssektorn.”

”Vi underviktar energi, särskilt olja, eftersom det finns väldigt få direkta oljeinvesteringar utanför Kina. Det finns i stort sett bara två företag, ett i Brasilien och ett i Saudiarabien. Materialsektorn är en annan sektor som vi har undervikt i. Vi underviktar även IT-sektorn eftersom vi anser att värderingarna är höga och att många av dessa möjligheter handlas till toppvinster, vilket innebär att värderingarna kan minska framöver."

Vilka länder tycker ni har bäst potential nu på tillväxtmarknaderna?

“Vi ser för närvarande flera investeringsmöjligheter i länder som Brasilien och Mexiko. Dessa länder erbjuder attraktiva värderingsmöjligheter som vi tror att vi kan översättas till nya idéer och investeringsmöjligheter. Det är intressant att notera att dessa marknader nu erbjuder fler investeringsmöjligheter än tidigare, vilket gör dem till potentiella tillväxtområden.”

Hur ser allokeringen till tillväxtmarknaderna ut bland de stora institutionerna på de utvecklade marknaderna?

”Bland stora investerare ligger allokeringen till tillväxtmarknader ungefär 8 procentenheter under benchmark. Det finns en förväntan om att denna allokering kommer att förändras. När vi ser motvindar för de utvecklade marknaderna kan vi börja se en omfördelning av kapital från utvecklade marknader till tillväxtmarknader. Även en liten ökning, från en undervikt på 8 procentenheter till kanske 4 procentenheter, kan vara betydelsefull för kapitalflödena till tillväxtmarknader.”

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -