Investera i kött och blod

Fondanalys Vill du ta rygg på flera av världens bästa investerare så har Placeras Pär Ståhl fonden för dig: En passiv fond som investerar i aktiva investerare.

Fondbolaget Spiltan har firat stora framgångar med sin svenska investmentbolagsfond, som snart har fem år på nacken. Avkastningen har varit i topp och tillsammans med en låg avgift har den blivit en favorit i investerarkollektivet.

Spiltan har nu flyttat blicken ut i världen med samma strategi. Nu handlar det om att hitta skickliga investerare med lång erfarenhet av att driva investmentbolag framgångsrikt utanför Sveriges gränser.

Spiltan Global Investmentbolag är en indexfond precis som den svenska varianten. Det innebär att fonden är passivt förvaltad och investmentbolagen som fonden sätter sina pengar i är aktiva och långsiktiga i sina portföljbolag.

Det som stökar till det för Spiltan är att det inte finns något globalt investmentbolagsindex från någon av de stora indexleverantörerna som kan replikeras. En nackdel kan tyckas, men Spiltan har valt att skapa en egen modell för att hitta de bästa globala investmentbolagen.

Ansvarig förvaltare är Jörgen Wärmlöv som valt ut innehaven utifrån två huvudkriterier. Det första är tydlig ledning och stark huvudägare med en lång historik som dessutom levererat bra avkastning. Det andra kriteriet är att investmentbolagen ska bidra till en bra geografisk- och branschmässig riskspridning i fonden.

Baserat på dessa kriterier finns ett hundratal investmentbolag att välja från. Efter det har Spiltan sållat hårt och fonden har investerat i ett 30-tal investmentbolag.

Hur är det då med 30-bolag, blir det en bra riskspridning på global basis?

Eftersom fonden investerar i investmentbolag som är specialister på att äga och förvalta en portfölj av bolag så blir det en indirekt investering i mellan 300-600 bolag, lite beroende på hur man räknar. Det bör räcka mer än väl för att sprida risken i fonden.

Som jämförelse har en global indexfond har mellan 200 till 300 bolag i fonden, vilket brukar anses ge en bra riskspridning.

Fondens största bolag är, kanske inte helt förvånande, Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hataway som utgör 8 procent av portföljen.

De fem största aktieinnehaven – Berkshire Hataway, Danaher, Brooksfield Asset Management, Loews och Fairfax – svarar för totalt 32 procent av fondkapitalet. Den enda svenska representanten är familjen Wallenbergs maktbolag, Investor som väger 2 procent.

Fonden är passiv, innebärande att innehaven balanseras löpande för att innehavenska hålla sina ”målvikter” över tid.

I praktiken innebär det att i Berkshires Hathaways fall är det 8 procent som är ”målvikt” och om eller när investmentbolaget får större vikt i fonden så säljs aktier av så att den håller sin målvikt och vice versa vid nedgång.

Bland de indirekt ägda bolagen hittar vi flera välbekanta storbolag som American Express, Heinz, Wells Fargo och Apple. Kinesiska Alibaba och flera kända varumärken från Europa som Adidas, Ferrari och Absolut-ägaren Pernod Ricard finns också här.

Genom fondens andra urvalskriterium blir det i stort sett samma geografiska och branschmässiga fördelning som i en vanlig global indexfond.

Av fondens kapital är 60 procent placerat i Nordamerika, följt av Västeuropa (27) och Asien (13). Knappt hälften av fonden består av teknik- och finansbolag. Den tredje största sektorn är konsumentbolag med 13 procent – som sagt ingen större avvikelse från en global indexfond.

Den enda större avvikelsen är att fonden består av mix av stora bolag och medelstora bolag. Fonden har en större andel medelstora bolag jämfört med en global indexfond. Den större andelen medelstora bolag innebär att risken sannolikt blir högre än i en global indexfond.

Spiltan Global Investmentbolag har indirekt exponering mot fler medelstora bolag är logiskt, då investmentbolagen vill hitta mindre bolag som blir riktigt stora på sikt. Här har vi exemplet med Alibaba som grundades 1999 och som idag har ett marknadsvärde på 2 250 miljarder kronor.

Fondens årliga avgift på 0,5 procent framstår som attraktiv för en global indexfond med underliggande aktiv förvaltning. Placera rekommenderar köp av Spiltan Globalfond investmentbolag inom vår kategori Spetsfonder och gillar konceptet med att investera i bolag med aktiva ägare av kött och blod.

Vi rekommenderar att investera i fonden långsiktigt. Den fungerar sannolikt bra som komplement och krydda till en ännu billigare globalindexfond.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 103,03 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -