Börsveckan: Buffettmania i Omaha

Börsveckan Förra helgen gick Berkshire Hathaways stämma av stapeln. Denna gång utan Charlie Munger, och kanske sista gången för Warren Buffett. Desto mer anledning att lyssna och lära av denna gigant.

När Warren Buffett talar, lyssnar vi andra. Och dessa ”vi” är många. CNBC hade liverapportering från stämman i Omaha, Nebraska och medierapporteringen var intensiv, åtminstone för att vara en stämma. I vanlig ordning bjöds på en hel del lärdomar, om än att Warren Buffetts vän och vapendragare Charlie Munger var saknad. Mer om honom kan du läsa i min kollega Peter Hedlunds eulogi i BV 23-49.

Sedan Warren Buffett tog över rodret vid Berkshire Hathaway har aktien avkastat nästan dubbelt upp mot breda index, med en årlig avkastning på 20 procent att jämföra med drygt 10 procent för S&P 500. Med så bra avkastning över så lång tid är det föga förvånande att så många uppmärksammar vad Warren Buffett säger. Avkastningen är särskilt imponerande då bolagets portfölj är byggd på stora bolag i mogna branscher. Hans 7 största börsnoterade innehav handlar om konsument, finans och energi där det förvisso stora undantaget från ”tråkiga” branscher är Apple som utgör nära 40 procent av portföljvärdet (ett innehav som förvisso skalats ned något, men av skatteskäl). Att döma av innehaven satsar han på breda och långsiktiga trender och bolag med starka varumärken snarare än spetsiga och snabba dito. Det är en lärdom som tål att upprepas: med Warren Buffetts investeringsfilosofi krävs att man anlägger ett långsiktigt perspektiv.

Under årets stämma avhandlades misstagen, vilket gick snabbt då det egentligen bara handlar om en investering, Paramount, som gick snett och sedermera avyttrades. Något som fick Warren Buffett att ”tänka djupare på vilka aktiviteter människor prioriterar på sin fritid”. Det vore intressant att höra vad han kom fram till!

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 21 den 20 maj

Läs mer om Börsveckan.

Förnyelsebar energi är ett tema som rönt stort intresse, där intresset kanske är större än investeringsviljan, att döma av en medioker utveckling för många bolag inom sektorn. Warren Buffett menar att det är en intressant sektor men att den behöver tid att utvecklas och Greg Abel, chef för energisidan inom Berkshire Hathaway, menade mer specifikt att tillförlitlighet och pris är två viktiga parametrar att studera, och att Berkshire föredrar oljebolag inom energisektorn. A propos Greg Abel så är det också Warren Buffetts tilltänkte efterträdare. En person som beskrivs som något mindre karismatisk (vem är inte det i jämförelse med Warren Buffett) men med samma siffersinne som sin chef.

En återkommande fråga är vad bolaget ska göra med sin stora och växande kassa. Här säger Warren Buffett att “We only swing at pitches we like,” och att det just nu inte finns något intresse av att sätta sprätt på de 189 miljarder dollar som ligger i kassan när de kan få 5,4 procent på statspapper. Det framkom också under stämman att bolaget anser att storleken är ett slags problem numera. För att få genomslag i avkastningen krävs stora förvärv, och dessa är svåra att finna. Det gäller i synnerhet som att utlandsinvesteringar är en mycket liten del av portföljen. Warren 

Buffett gräver där han står vilket betyder USA, vilket också är hemvist för bolagets senaste förvärv, försäkringsbolaget Chubb. Han nämner också Japan som en intressant marknad. Där tog Berkshire Hathaway position i de stora handelshusen såsom Mitsubishi och Sumitomo redan 2020 och i fjol ökades positionerna på. Nu talas om en yen-obligation och kanske, kanske ytterligare investeringar i Japan. Återigen ett exempel på hur Warren Buffett skulle göra en investering utifrån väldigt fundamentala ekonomiska drivkrafter då den japanska ekonomin nådde en vändpunkt i fjol och kanske stundar ljusare tider efter decennier av stagnation. För övrigt uppgavs att investeringar i andra länder är osannolikt. Bristen på lämpliga förvärvsobjekt gör också att det spekuleras i att Berkshire Hathaway de kommande åren kommer att fokusera mer på att vässa de befintliga portföljinnehaven snarare än att göra några stora förvärv. Det är också en strategi som sägs passa den kommande vd:n Greg Abel som har ett mycket starkt track-record av att lyfta lönsamheten i de bolag han har varit ansvarig för.

Allt sammantaget gavs ett intryck av mer internt fokus på befintliga innehav, att kassan förblir stor och att bolaget kommer att prioritera att investera på hemmaplan. Som vanligt med andra ord, och däri ligger kanske en av Berkshire Hathaways styrkor: långsiktigheten och modet att stå fast vid ett recept som fungerar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -