Börsrasets vinnar- och förlorarfonder

Fonder Den senaste veckans börsturbulens har skapat flera nya vinnar- och förlorarfonder. Tuffast har börsraset varit för trendföljande hedgefonder.

Volatilitet på de globala aktiemarknaderna har tilltagit betydligt den senaste veckan. Det har skapat många förlorarfonder där hela avkastningen från den starka januaribörsen är som bortblåst.

Nedgången på världens börser har varit väldigt synkroniserad. Globalt har aktieindexen backat drygt 4,5 procent den senaste veckan, vilket är i nivå med Stockholmsbörsen och de amerikanska börserna. Tokyobörsen sticker ut och har tappat någon procentenhet mer.

Men nedgången har även skapat flera fondvinnare. Den senaste veckan skiljer det nästa 20 procentenheter mellan bästa och sämsta fonden. Det visar urvalet av fonder från Avanzas fondutbud. Vinnarlistan innehåller inte helt överraskande ett antal hedgefonder tillsammans med flera internationella obligationsfonder.

Vinnarfonder

1 v. %

i år %

Alfred Berg Bear

5,3

3,5

Aktie-Ansvar Kvanthedge

4,1

2,8

Atlant Protect A

2,6

1,9

Aktie-Ansvar Multistrategi 2xL

2,2

3,3

Fidelity China RMB Bond A-Acc-RMB

2,2

1,2

Templeton Global Bond A(Mdis)USD

1,9

-1,4

BSF Emerging Markets Abs Ret A2 USD

1,8

2,1

First State Emerg Mkts Bd A Hdg Acc GBP

1,6

2,0

MS INVF Global Asset Backed Secs A USD

1,5

-3,0

Turkisfund Bonds A

1,5

-1,8

Källa: Morningstar & Avanza 7 februari 2018

 

 

  

Alfred Berg Bear är den fond som klarat av den senaste veckans tuffa aktiemiljö bäst med en uppgång på 5,3 procent. Fonden har som mål att ge en daglig avkastning som motsvarar cirka 90 procent av den dagliga motsatta förändringen av indexet OMXS 30. OMX30 omfattar de 30 mest omsatta och största bolagen noterade på Stockholmsbörsen. Fonden innehåller OMX 30 terminer och kassan placeras i räntepapper.

Ett av Sveriges äldsta fondbolag Aktie-Ansvar har med två fonder på topplistan. Bäst avkastning har fonden Aktie-Ansvar Kvanthedge. Det är en dagligt handlad hedgefond som har en kvantitativ och systematisk investeringsmodell. Som handlar derivat globalt inom flera tillgångsklasser.

Hedgfondshuset Atlant Fonder har lyckats väl med förvaltningen i deras Atlant Protect. Fonden har fokus på svaga börsperioder och investerar i derivatstrategier baserade på Stockholmsbörsens OMXS 30-index. Detta kombineras med aktiv ränteförvaltning av nordiska företagsobligationer.

Vi hittar också ett antal globala obligationsfonder som lyckats väl den senaste veckan. Med avkastning mellan 1,5 till 2,2 procent vilket är mycket med tanke på att det är investeringar i obligationer. Bäst är Fidelity China RMB Bond som främst investerar i företagsobligationer och krediter noterade kinesiska Renminbi. Några av de största innehaven är kinesiska statsobligationer och företagsobligationer från China National Petroleum.

På förlorarlistan hittar vi också en mängd hedgefonder men längre ner bland förlorarna tronar ett antal aktiefonder upp sig.

Förlorarfonder

1 v. %

i år %

RPM Galaxy E SEK

-14,4

-9,3

Lynx Dynamic

-11,8

-4,5

SEB Asset Selection Opp C H-SEK

-10,6

-3,9

Lynx

-10,0

-1,0

LO Funds Alt Risk Premia USD PA

-9,8

-11,9

RPM Evolving CTA Fund ER

-9,7

3,8

SEB Bioteknikfond - Lux

-9,4

-4,7

UBS (Lux) EF Biotech (USD) P-acc

-9,1

-3,5

GAM Multistock Health Innovt Eq USD B

-8,9

-3,5

Pictet-Biotech R USD

-8,6

-2,8

Källa: Morningstar & Avanza 7 februari 2018

 

 

 

Trendbaserade hedgefonder så kallade CTA:s toppar förlorarlistan. Den senaste veckan har mest påmint om ett veritabelt CTA-blodbad. Där de fyra sämsta fonderna tappat mer än 10 procent. Sämst har RPM Galaxy avkastat den har backat hela 14,4 procent. Det spolar bort hela årets positiva avkastning och nu är fonden ner drygt 9 procent sedan årsskiftet. Inte ens en av världens största CTA-hedfonder svenska Lynx har varit förskonade. Lynx Dynamic som investerar i derivat på de fyra stora tillgångsklasserna: aktier, räntor, valutor och råvaror har tappat knappt 12 procent.

Det är stor kontrast då CTA-hedgefonderna var solklara vinnare i januari. Nu har det hänt som de skyr mest. En snabb tvärvändning på marknaden då hinner inte de ställs om sina investeringar. De gynnas av tydliga lite längre trender som de oftast investerar efter.

Bioteknik och hälsovård förknippar man med hyggligt stabil verksamhet som inte borde påverkas så mycket på en vecka. Men de globala investerarna har agerat tydligt och sålt bioteknik aktier i ren frenesi under veckan som gått.  

SEB Bioteknikfond är en av de som är hårdast drabbad. Fonden som investerar globalt i aktier inom biotekniksektorn, har tappat hela 9,4 procent den senaste veckan. Även här försvinner den positiva avkastningen fonden jobbade upp under januari.

Bland fonden största investeringar hittar vi Biogen, Amgen, Gilead Science och Celgene. Det är aktier som tappat betydligt sedan månadsskiftet, med nedgångar på runt 10 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -