Konjunkturoron tar ett fast grepp

Makroveckan Det var uppåt på de europeiska börserna under veckan som gick medan den amerikanska börsen fortsatte att tappa. Konjunkturoron blir allt mer påtagligt och veckan har startat med svaga konjunktursignaler från Kina.

Äntligen lite respit på den svenska börsen som, efter en stark avslutning, steg med 2,3 procent under vecka som gick. Även i Europa i stor var det uppåt och Stoxx600 steg med 0,8 procent. USA-börserna avslutade visserligen veckan starkt men S&P500 sjönk ändå med 2,8 procent. Det var sjätte veckan i rad med negativ utveckling på den amerikanska börsen.

Det blir allt tydligare att det är en stigande oro för konjunkturutvecklingen som driver ner riskaptiten bland investerare. I förra veckan sjönk marknadsräntorna på bred front och den viktiga amerikanska tioårsräntan ligger nu på 2,92 procent efter att ha varit uppe kring 3,20 procent i inledningen av förra veckan. Även förväntningarna på kommande räntehöjningar har skruvats ner en bit men beskedet från Federal Reserve är fortsatt att räntan kommer att höjas med 0,50 procent på vart och ett av de två kommande penningpolitiska möten. Ett besked som lär bekräftas när Fed-chefen Jerome Powell frågas ut på onsdagskvällen.

Oron för konjunkturen har spätts på ytterligare efter att svaga kinesiska tillväxtsiffror publicerats under natten mot måndag (mer nedan).

Veckans kanske intressantaste makrosiffra är de brittiska inflationssiffrorna för april som publiceras på onsdag. Inflationen väntas ha stigit rejält och landa på nivåer som inte setts sedan början av 1980-talet. Att inflationen stiger så kraftigt i april beror bland annat på att det görs en justering av pristaken på el och gas. Den höga inflationen sätter förstås en betydande press på Bank of England att gå fram med ytterligare åtstramningar, trots svagare ekonomiska utsikter. Inflationen i sig tär på både hushållens och företagens framtidstro och pressar dem ekonomiskt. Ändå lär Bank of England tvingas att agera.

För svenskt vidkommande ser vi fram mot det tal som vice riksbankschefen Henry Ohlsson håller på tisdag. Även om det är osäkert kring vilka penningpolitiska signaler han kommer att förmedla. Dessutom får vi siffror från Valueguard över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Möjligen kan bostadspriserna nu börja falla.

Dessutom, förstås, svensk NATO-ansökan.

En hel räcka amerikanska makrodata kommer också att rullas ut under veckan. Förutom Powell-utfrågning är vi mest nyfikna på hur det går på den amerikanska bostadsmarknaden. Det börjar ju komma vissa signaler om att en stekhet bostadsmarknad kan vara på väg att svalna. 

Måndag

De viktigaste siffrorna har publicerats under natten. Kinesisk industriproduktion och detaljhandel var betydligt svagare än väntat i april och det är tydligt att den tuffa Covidstrategin slår betydligt hårdare mot ekonomin är väntat. Industriproduktionen sjönk med 2,2 procent och detaljhandeln med hela 11,1 procent i april. EU-kommissionen presenterar ny konjunkturprognos under förmiddagen.

Tisdag

Den vice riksbankschefen Henry Ohlsson håller ett tal med rubriken ”Penningpolitik i krigstider”. Lite osäkert om det kommer nya signaler kring penningpolitiken i närtid. På marknaden har man dock skruvat upp förväntningarna på kommande räntehöjningar rejält så det vore nog på sin plats med lite klargöranden från Riksbankens sida. En hel räcka amerikanska makrosiffror publiceras men mest intresse lär ändå riktas mot utfrågningen av Fed-chefen Jerome Powell.

Onsdag

Den brittiska inflationen väntas ha tagit ett rejält skutt uppåt i aprilmätningen och landa på nivåer som inte setts sedan tidigt 1980-tal. Den höga inflationen börjar bli ett rejält problem för både hushåll och företag och ställer den brittiska centralbanken inför ett rejält dilemma. Nya räntehöjningar lär bli aktuella i närtid trots att det svider.

Torsdag

Valueguard publicerar siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Vi på Placera tror att vi kommer att få se svagt sjunkande priser för första gången på länge. Även på den amerikanska bostadsmarknaden kan noteras lite motvind. ECB publicerar penningpolitiskt protokoll och det lär ha varit heta diskussioner på det senaste mötet när allt fler vill se någon form av åtstramning.

Fredag

Hushållsförtroendet i både Storbritannien och EMU-området har vacklat rejält under senare tid. Små förändringar väntas i de preliminära majmätningarna. Men vi tror att riskerna trots allt ligger på nedsidan. Den japanska inflationen letar sig uppåt men det väntas inte påverka den japanska centralbanken. I alla fall inte på kort sikt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -