Dags att köpa Sydkoreas Amazon?

Aktieanalys Sydkoreanska Coupang har varit en riktig flopp sedan noteringen. Nu är aktiens värdering rimlig och marginalerna är på väg att klättra uppåt.

Coupang grundades 2010 av den nuvarande VD:en Bom Kim. Kim föddes i Seoul men lämnade landet vid sju års ålder för att flytta till USA. Han började senare studera på Harvard University men hoppade av efter bara sex månader. Efter att Kim slutade på universitetet försökte han starta företag men misslyckades ett antal gånger. 2010 grundade Bom Kim Coupang, som förenklat är sydkoreanska Amazon. 

Coupang är Sydkoreas största e-handelsplattform och huvudkontoret ligger i Seoul. Börsvärdet ligger strax över 25 miljarder dollar och aktien är noterad på NYSE. Sedan börsnoteringen 2021 är aktiekursen ner nästan 70 procent. 

Värt att nämna är att både Bill Gates och investeraren Stanley Druckenmiller är investerade i Coupang.  

Idag är den Sydkoreanska e-handelsmarknaden värd 460 miljarder dollar och tillväxten fram till och med 2026 väntas årligen uppgå till 4 procent. En stor del av detaljhandelsmarknaden är fortfarande offline i regionen. 

I e-handeln ingår både first-party och third-party seller. Third-party sellers innebär att en tredje part lägger upp sina produkter på Coupangs plattform, varpå Coupang tjänar pengar genom att ta en avgift på försäljningsbeloppet. 

Förutom e-handelsplattformen har Coupang ett antal andra affärsområden som står för en liten del av försäljningen. Exempelvis bedriver bolaget annonsverksamhet, betalningstjänster, matleveranser (Rocket Fresh), en Amazonliknande prenumerationsmodell vid namn WOW samt videostreamingtjänsten Coupang Play. 

WOW är ett medlemskap som kunderna kan prenumerera på mot en avgift (runt 4 dollar i månaden). Medlemmarna får bland annat gratis frakt och rabatter på varor. Idag är 11 miljoner kunder WOW-medlemmar och för bara två år sedan låg samma siffra på 6 miljoner. 

Coupang har investerat och investerar mycket pengar i sitt logistiknätverk. Ungefär 70 procent av den sydkoreanska befolkningen bor som längst 11 km från något av Coupangs logistikcenter. Coupang har högteknologiska lager där de använder sig av AI för att kunna förutspå exempelvis toppar i efterfrågan innan de inträffar. Det stora logistiknätverket gör det möjligt för Coupang att leverera varor inom 24 timmar.  Logistiknätverket är en viktig konkurrensfördel för Coupang. 

Tack vare de stora stora investeringarna som gjort verksamheten mer effektiv, samt större inslag av third party sellers på e-handelsplattformen, har marginalerna börjat klättra uppåt. Mellan 2019-2021 pendlade bruttomarginalen mellan 15 och 17. Idag ligger bruttomarginalen på 23 procent.

Siffrorna för fjärde kvartalet släpptes i veckan och aktien var ner ungefär 5 procent i samband med detta. Under det fjärde kvartalet växte den översta raden med 5 procent, men hela 20 procent i konstant valuta. I förra rapporten (tredje kvartalet) redovisade koncernen vinst för första gången sedan noteringen och denna svit fortsatte alltså även under fjärde kvartalet. 

Coupang höjde dessutom sina långsiktiga finansiella mål som innebär att man ska ha en justerad ebitda-marginal på över 10 procent. Bolaget förväntar sig även att marginal-expansionen fortsätter under 2023. Anledningen till att aktien gick ner efter rapporten var att analytikerkåren hade förväntat sig en högre försäljningstillväxt. 

Coupang har inget behov att ta in nya pengar då de genererar positivt kassaflöde och har en solid balansräkning. 

Coupangs verksamhet kommer påverkas negativt av en rejäl lågkonjunktur och detta är den största risken för aktien just nu.  

Coupang  2023e 2024e 2025e
Oms till,% 17 16 14
Ebit marg,% 2 3,5 4
Ev/sales 1,1 0,9 0,8
Ev/ebit 50 27 19

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas aktien till en ev/ebit på 50 och ev/sales uppgår till 1,1. I jämförelse med branchkollegorna Amazon och latinamerikanska Mercadolibre handlas Coupang till en rabatt. Det förstnämnda bolaget har en ev/sales på 2 och det sistnämnda 5. Amazon och Mercadolibre har i dagsläget bättre lönsamhet än Coupang. Mercadolibre växer betydligt snabbare än både Coupang och Amazon.    

Placera tycker att det finns mycket att gilla i Coupang. Om tillväxten kan fortsätta samtidigt som en marginalexpansion sker finns det uppsida i aktien. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Coupang A Köp 14,68 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -