Vi skålar i champagne

Krönika På nytt har vi anledning att fira på redaktionen. Placera.nu satte nytt trafikrekord i vecka 5 med 172 000 unika besök. Det märks att intresset för börsen kommit tillbaka. Nu står vi inför nya utmaningar för att göra vår nättidning ännu bättre.

Förra gången vi satte besöksrekord på placera.nu var i augusti förra året. Då var anledningen att börsen plötsligt föll, USA fick sitt kreditbetyg nedgraderat, eurokrisen upplevdes som akut och under några veckor framstod både Italien och Spanien som lika illa ute som Grekland.

Den här gången är intresset för börsen betydligt angenämare. Marknaden stiger. Sedan en svacka i slutet av november förra året har börsen gått upp med drygt 20 procent och sedan årsskiftet har vi haft en uppgång med 10 procent.

Frågan många ställer sig är om uppgången är något att lita på, eller om det är en så kallad björnfälla - att det är en tillfällig uppgång som lockar in folk i aktier lagom till en ny nedgång. Den frågan är det ju ingen som har svaret på, men vi på placera.nu gör varje dag vårt bästa för att hitta ledtrådarna.

Vi gör det genom aktieanalys, fondanalys, makroanalys och genom att dagligen följa nyhetsflödet i världen. Ovanpå allt detta följer och driver vi också konkreta plånboksfrågor som till exempel den uppblossade debatten om pensionsåldern, boräntorna och den nya sparformen ISK.

Kort sagt försöker vi på placera.nu bedriva konsumentjournalistik om sparmarknaden. Allt vi skriver ska på något sätt kunna knytas till just din situation. Vi vill att du ska ha konkret nytta av det du läser på placera.nu.

Vi vet att vi har en ganska bred läsarskara när det gäller förkunskaper i ekonomiska frågor, samtidigt som många av er är mycket kunniga och ställer höga krav på detaljrikedom och djupa analyser. Men i takt med att vi sätter nya besöksrekord får vi allt fler läsare som är mer vardagsintresserade och behöver mer förklaringar och ett vardagligare språk.

Vi jobbar för att tillfredsställa båda dessa behov, både genom det sätt vi skriver på och vårt val av artiklar att skriva. Det kan hända att någon av er tycker vi skriver för svårt, medan andra tycker vissa artiklar är för lättviktiga. Till båda grupperna vill jag säga att ni kan titta på mixen. Jag hoppas att vi lyckas skriva relevanta artiklar för alla.

Vål mål för 2012 är att fortsätta locka fler läsare. Det gör vi främst genom att varje dag vara så bra vi bara kan. Det är en glädje för mig att ha rekryterat aktieanalytikern Tomas Linnala, en bekant skribent för den som tidigare år läst Dagens Industri och nättidningen E24.

Samtidigt vet jag att Pekka Kääntäs makrokommentarer är uppskattade, och Frida Anderssons arbete med sparfrågor på temasidan Mer i plånboken.

Just idag firar vi en tillfällig framgång, men som vi journalister säger: Man är aldrig bättre än sin senaste artikel.

Väl mött under resten av året.

----

Uppdatering måndag den 13 mars: Under vecka 6 hade placera nu 165 000 unika besök, en nedgång med 7 000 mot rekordvecka 5. Nedgången var dock helt väntad eftersom vi under vecka 5 lanserade listorna med köpvärda aktier och fonder samt marknadssynen för februari - artiklar som vi vet drar extra mycket läsning.

Förutom måttet i unika besök i absoluta tal använder vi även ett mått på hur många besök placera.nu har i relation till hur många Avanza har på sina sidor. Facit i vecka 5 blev att placera.nu hade 57 procent av Avanzas totala trafik, vilket var rekord för placera.nu. I vecka 6 var siffran 59 procent, ännu ett rekord. Denna relation är vad vi anser är placera.nu:s tillväxt av egen kraft.

 

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -