Doldismetallernas revansch

Råvaror Allt är inte guld som glimmar. Det finns mer exotiska metaller där experterna spår att priserna nu ska stiga.

Svenskarna har historiskt inte investerat särskilt aktivt i råvaror, med olja och guld som undantag. Det finns dock betydligt fler intressanta råvaror än så och nu tror experterna på högre priser för platina och palladium.

Platina och palladium är två metaller med breda användningsområden. Platina används i legeringar, kemiska apparater, tandteknik och smycken. Palladium används i legeringar till smycken, tandfyllning och inom elektronik.

Båda dessa metaller är även vanligt förekommande i katalysatorer i fordon, något som också gör dem känsliga för konjunktursvängarna.

Enligt ETF Securities, ett brittiskt företag specialiserat på börshandlade fonder och råvaror, är priserna låga just nu. För platina ligger priset nästan lika lågt som under den värsta delen av den senaste finanskrisen. Flera experter tror nu att priset har nått lågvattenmärket och att framtiden ser ljus ut.

Enligt en rapport från ETF Securities finns det dock ett antal osäkerheter för metallernas framtid.

Situationen i Sydafrika har drivit på en nedgång. Landet är världens största producent av dessa så kallade platinametaller samtidigt som det förekommit omfattande gruvstrejker under 2014 på grund av arbetsvillkoren.

Strejken är nu över och i juni i år går det senast förhandlade arbetsavtalet ut och ska då omförhandlas. Resultatet kan bli avgörande för tillgången på metallerna under senare delen av 2015.

Sydafrika står för två tredjedelar av den globala produktionen av metallerna och vid fjolårets strejk uppstod ett globalt underskott.

ETF lyfter även fram många ljuspunkter och framförallt ser en efterfrågeökning ut att vara på väg. Efterfrågan på palladium tros öka framförallt i USA och Kina på grund av stigande bilförsäljning. I Kina spås bilförsäljningen stiga 8 procent till 21,3 miljoner bilar i 2015.

Palladium tros ha en starkare marknadsposition än platina, men ETF Securities bedömer att båda har passerat botten och att det ser ut som om upp är enda vägen uppåt.

JOSEFIN STRÖMBERG

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -