Långt kvar till Cybercoms mål

Aktieanalys Cybercom lider åter av marginalpress och vändningen vi hoppats på kan komma att dröja, inte minst efter varningstecken som Ericssons stora varsel i våras.

It-konsulten Cybercom hjälper sina kunder att koppla upp mot den digitala världen och kompetensen sträcker sig från idé till drift. Kunderna har historiskt främst funnits inom telekom och klassisk industri men den offentliga sektorn har seglat upp som den största enskilda inkomstkällan på senare tid.

Efter ett starkare fjärde kvartal 2014 trodde vi att det skulle vända för konsultbolaget och det var vi inte ensamma om att tro. Marginalerna var på väg uppåt och konsultgruppen nådde vid årets slut en rörelsemarginal på 7 procent. I Finland steg marginalen till hela 11 procent i sista kvartalet.

Första perioden av 2015 har nu rapporterats men det var inte en lika munter melodi som spelades när rapporten presenterades i slutet på förra veckan.

Trots att försäljningen ökade valutajusterat med 5,5 procent så haltar åter marginalen. Närmare 6 procent i EBIT-marginal på hemmaplan är godkänt, men en marginal på 3,6 procent i Finland och 1 procent internationellt förklarar varför Cybercom värderas lägre än sina konkurrenter.

Drygt 70 procent av affärerna görs hemmavid, 20 procent i Finland och 10 procent internationellt.

Vår önskedröm att konsultgruppen som helhet skulle nå en rörelsemarginal på 6 procent har inte kommit närmare och just nu håller sig marginalen kring 5 procent över rullande tolv månader, något lägre än under 2014.

Men det är det svårt att ge upp drömmen. Trots motvind tror vi på Cybercom och det gör även analytikerkåren om man vågar tro SME Direkts samlade prognoser.

Givet en försäljningstillväxt på drygt 7 procent under året, vilket innebär en försäljning på 1 350 Mkr och vårt EBIT-marginalmål på 6 procent, skulle Cybercom kunna redovisa ett nettoresultat på nästan 60 Mkr eller 34 öre per aktie. Det skulle innebära p/e 7-8 på innevarande år, en värdering som är attraktiv.  Men så nära den prognosen som vi önskat är vi inte idag.  

Konsultbolag är konjunkturkänsliga djur och Cybercom är beroende av ett mindre antal stora kunder. På den fronten har sorgerna varit flera. Sony Mobile gör fortsatta nedskärningar i Sverige och det påverkar Cybercom på marginalen. Men kanske mest av allt oroar Ericssons stora nedskärningar.

Samarbetet med Ericsson är mycket viktigt för Cybercom och trots att konsultbolagets vd Niklas Flyborg inte tror att nedskärningarna inom telekomjätten ska påverka bolaget nämnvärt i det långa loppet är det inte vad oroliga aktieägaröron vill höra. Och nedskärningarna rimmar inte med en förbättring av den underliggande konjunkturen.

Trots det är tillväxten i Sverige hygglig för Cybercom och det beror främst på starkare efterfrågan från industri och offentlig sektor. Och den senare fortsätter allt jämt att växa som inkomstkälla för IT-konsulten.  

Intäktsökningen i Finland är i mångt och mycket ett valutaspel. Den finska ekonomin går fortsatt kräftgång och nu tar det ut sin rätt på Cybercom. Lägre beläggning är en av de främsta anledningarna till de låga marginalerna men dessutom råder det prispress på konsulttjänster.

Analytikernas prognos på utdelningen från SME Direkt är kittlande och indikerar att vi kan vänta oss en stegrande utdelning de närmaste tre åren. Utdelningsfesten ska börja nästa vår med 12 öre per aktie och stiga till 19 öre 2017. Det innebär i så fall att ungefär halva vinsten skulle växlas ut och till dagsfärsk aktiekurs ger det en direktavkastning på 4,9 procent på innevarande år och nästan 8 procent 2017.

Utdelningen och det faktum att att aktien värderas till 6 gånger konsensusprognosen för 2017 får en att undra varför aktien inte attraherar fler köpare. Kanske krävs det Cybercom överträffar prognoserna för att intresset ska öka nämnvärt.

Vi vill gärna tro på Cybercom. Aktien är billig givet prognoserna, liksom i jämförelse med konkurrenterna. Bolaget jobbar aktivt med att bredda sitt produktutbud bortom prispressade konsulttjänster men den marginalförstärkning vi önskade se under första kvartalet har uteblivit och istället har marginalerna minskat.

Det bistra vädret för IT-konsulterna verkar hålla i sig och efter Ericssons jättevarsel tror vi det är mer osannolikt än tidigare att en vändning kommer redan i andra kvartalet i år.

Därför tar vi ner vår rekommendation från tidigare köp till neutral på tre-sex månaders sikt men fortsätter bevaka aktien med hopp om att marginalpressen snart avtar.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 2,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -