Uber närmare rekordnotering

Börs Nätbaserade taxitjänsten Uber har nyligen kontaktat en rad banker med förfrågningar om en kredit på 1 miljard dollar. Åtgärden kan betyda att bolaget nu börjar förbereda sig för en börsnotering.

Uber har i sina kontakter med bankerna frågat om hur stor del av krediten respektive bank är redo att bidra med, och till vilka villkor. Sex eller sju banker väntas slutligen delta i kreditgivningen, uppger källor med insyn i ärendet till Wall Street Journal.

Att ett bolag förhandlar fram kreditmöjligheter är enligt Wall Street Journal ofta ett tecken på att det befinner sig i förberedelsestadiet inför en börsintroduktion, eftersom det bidrar till att skapa ett stadigt förhållande till bankerna. Enligt tidningens källor står dock inte en börsintroduktion av Uber omedelbart för dörren - en sådan ska kunna ske tidigast nästa år.

Uber har under de fem år bolaget existerat tagit in över 5 miljarder dollar i riskkapital. Den senaste finansieringsrundan, som enligt Wall Street Journal just nu är på väg att genomföras, väntas innebära en värdering av Uber på över 50 miljarder dollar.

Det betyder att bolaget i konkurrens med kinesiska telefon- och tillbehörstillverkaren Xiaomi är världens högst värderade onoterade teknikbolag.

Den senaste veckan har Uber också fått rubriker för att bolaget uppges vara intresserat av att köpa Nokias karttjänst Here.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -