Det absurda kan trots allt hända

Makrokommentar Svensk ekonomi fortsätter att övertyga även om det finns en del frågetecken i tisdagens inköpschefsindex för industrin. Kronstyrka och ECB kan ändå pressa Riksbanken att agera.

Efter måndagens överraskande starka BNP-siffror för årets tredje kvartal fick vi under tisdagen nya positiva besked kring svensk ekonomi när inköpschefsindexet för november publicerades. I underlaget till inköpschefsindexet finns dock detaljer som väcker lite frågetecken kring styrkan i återhämtningen.

Det tredje kvartalets BNP-tillväxt på 3,9 procent var annars ett riktigt styrkebesked och extra glädjande var att alla sektorer i ekonomin bidrog till den höga tillväxten. Offentlig konsumtion steg med måttliga 0,1 procent mellan andra och tredje kvartalet så någon större effekt av ökade flyktingströmmar syns inte.

Inköpschefsindexet för industrin steg från 53,4 i oktober till 54,9 i november och genomsnittet för de tre senaste månaderna ligger därmed på hyggliga 53,9 och passerar med bred marginal det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång (se diagram).

Till det riktigt positiva hör en stigande orderingång, fortsatta nyanställningar och mycket expansiva produktionsplaner för det kommande halvåret. Det talar för stegrad optimism inom industrin och förhoppningsvis betyder det att expansionen kan fortsätta och ta ännu bättre fart framöver.

Brasklappen får bli att exportorderingången fortsätter att vara relativt svag. Även om det säsongrensade indexet för orderingången på exportmarknaden stiger från 50,9 i oktober till 51,4 i november.

Samtidigt ska noteras att det icke säsongsrensade indexet för exportorderingången noterats till 47,7 respektive 47,2 under perioden oktober till november. Nu är visserligen årsslutet normalt sett lite svagare men vi på Placera hade nog ändå räknat med att även det orensade indexet skulle ha hankat sig närmare, eller till och med över, 50-nivån. Inte minst som tillväxten i EMU-området visat tecken på att ta lite bättre fart.

Nu drar vi inte alltför negativa växlar på detta men det är värt att notera och hålla ett extra öga på framöver. På fredag publicerar SCB de kvantitativa siffrorna över orderingången i oktober och det blir extra intressanta att ta del av. SCB:s orderingångssiffror för september var mycket starka.

Vore läget lite mer normalt och Riksbanken inte med sådan övertygelse rörde sig i penningpolitikens grumligare vatten skulle måndagens BNP-siffor och tisdagens inköpschefsindex för industrin definitivt tala för att det inte kommer ytterligare penningpolitiska stimulanser.   

Nu bidrar den övertygande svenska makrostatstiken vi fått se under senare tid till att kronan hamnat i en stark trend, framför allt mot euron. Det gör det svårare för Riksbanken att på ett trovärdigt sätt visa att man inom en rimlig tid kan nå sitt inflationsmål på två procent.

Dessutom väntas ECB presentera nya penningpolitiska stimulanser på sitt möte nu på torsdag. Det bidrar sannolikt till en ökad press på euron som i dagsläget handlas i 9,20 kronor.

Vilka åtgärder som ECB presenterar och hur kronkursen utvecklas framöver lär betyda en hel del för Riksbankens räntebeslut den 15 december. Vi på Placera håller ännu så länge fast vid prognosen att banken väljer att vila på hanen men erkänner att vi vacklar lite i vår övertygelse.

Kanske är det ändå så att de flesta i riksbanksdirektionen inte tycker att det är lika absurt att sänka räntan från dagens -0,35 procent – givet läget i svensk ekonomi – som vi själva. 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -