Säljer bank - trots kursökning

Börsen Avanzas sparare sålde bankaktier i maj – trots att kurserna börjat stiga. Det är en direkt reaktion på Brexit-omröstningen i juni, menar sparekonomen Johanna Kull.

Avanzas sparare sålde bankaktier i maj – trots att kurserna stiger. Det är en direkt reaktion på Brexit-omröstningen i juni, menar sparekonomen Johanna Kull.

”Att sälja banker är också en direkt reaktion på oron för en möjlig Brexit, vilken kan slå hårt mot just finanssektorn. Blir det ett brittiskt ja till EU är det däremot troligt att bankerna får extra luft under vingarna och att även privatspararna vågar sig tillbaka”, säger Kull.

Avanzas privatsparare gjorde i snitt 109 100 aktieaffärer per dag i maj - en minskning med 5 procent jämfört med april. På årsbasis ökade handeln med 25 procent.

”Spararna fortsätter att kliva in på börsen, men efter utdelningssäsongen är det inte längre direktavkastning som är prio ett. Nu ser vi istället bottenfiske i en rad kursförlorare”, säger Johanna Kull, sparanalytiker Avanza.

Månadens klart mest köpta aktie var tungviktaren H&M. Investerare köpte fyra gånger fler aktier i klädföretaget än i tvåan Investor.

Köpt Sålt
H&M Swedbank
Investor Nordea
Byggmax Oriflame
Hemfosa Akelius pref
SAS pref Starbreeze
Assa Abloy Tele2
Ericsson Ica
Facebook JM
SSAB Swedish Match
NCC Telia
Källa: Avanza  

 

”Många sparare tycker att deras favoritaktie fallit för mycket och passar nu på att ta rygg på huvudägaren och tanka på mer”, säger Kull, som tillägger att Stefan Persson brukar vara vältajmad i sina köp.

Andra kursförlorare som lockade var rapportbesvikelsen Ericsson och stålbolaget SSAB.  

”SSAB är en populär aktie trots att många har bränt sig ordentligt på den. Här tycker jag att spararna ska vara försiktiga. Visst städas den akuta risken bort av nyemissionen, men det krävs mer för att långsiktigt hamna på rätt köl”, säger Kull.

Säljlistan i maj toppas av banker och telekom.

 

Arvid Åhlund

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -