Räntan kan sänkas ytterligare

Reporäntan Sannolikheten att räntan sänks har ökat, enligt Riksbanken, som nu ser en första höjning först 2018.

Sannolikheten att räntan sänks ytterligare har ökat, och inför det penningpolitiska mötet i december står direktionen redo att förlänga köpen av statsobligationer.

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande i samband med räntebeskedet på torsdagen.

"Det finns flera faktorer som skapar osäkerhet i inflationsprognosen. Riksbanken har därför, liksom tidigare, fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om den trendmässiga inflationsuppgången skulle hotas. Det gäller även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena. Alla de åtgärder som Riksbanken redogjort för tidigare kan fortfarande användas", skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar att inflationen har stigit sedan 2014 och de långsiktiga inflationsförväntningarna är tillbaka nära 2 procent.

"Men de senaste månaderna har inflationen dämpats vilket illustrerar osäkerheten om hur snabbt inflationen kommer att stiga mot målet", skriver Riksbanken.Riksbanken sänker sin räntebana och ser nu en första höjning tidigt 2018.

Det framgår av Riksbankens nya prognos.

Räntebanan bottnar på -0,56 procent under det första till sista kvartalet 2017. Den första höjningen väntas därefter första kvartalet 2018.

Riksbanken bedömer nu att det kommer att ta längre tid för inflationen att nå 2 procent. Inflationsuppgången behöver därför fortsatt kraftfullt stöd. Direktionen bedömer att reporäntan behöver hållas på dagens låga nivå, -0,50 procent, ett halvår längre jämfört med i bedömningen i september.

"Först i början av 2018 räknar direktionen med att börja höja räntan i långsam takt. Reporäntebanan avspeglar nu också en större sannolikhet för att räntan kan komma att sänkas ytterligare", skriver Riksbanken.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -