Köpvärda fonder augusti – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på bra börser trots politisk turbulens . Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig riktigt bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför sommaren 2016.

Globalt aktieindex har ökat drygt 7 procent det senaste halvåret, i svenska kronor. Valutaeffekten var hela 5 procentenheter i spåren på en stark amerikansk dollar. Stockholmsbörsen har följt de globala börserna och har gått upp med lika mycket.

I absoluta tal har hela nio av tio fonder ökat värde. De har jämfört med sina kategoriindex klarat sig bra. Åtta av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex.

Bland fonderna med högre risk har utvecklingen varit bra, hela tre fonder har avkastat mer än 8,4 procent. Alltså mer än Stockholmsbörsen och globalt aktieindex.

Vi har två fonder som avviker och levererat sämre än sitt kategorisnitt. Vi hittar båda i kategorin högre risk.

Den ena är vårt val bland Nordenfonder, Delphi Nordic. En förklaring är att fonden har underviktat cykliska industribolag och råvarubolag som gått starkt under halvåret. AMF Aktiefond Europa har utvecklats sämre än kategorisnittet för liknande värdefonder.

Att fonden inte orkade avkasta mer beror till stor del på att den var underviktad cykliska råvaru- och energibolag under det fjärdekvartalet. Flera av toppfonderna i kategorin var överviktade de sektorerna.

Den bästa fonden är för tredje månaden i rad SEB Nordamerika små- och medelstora bolag som avkastat knappt 11 procent. Även indexfonden SPP Aktiefond Global har i vanlig ordning ökat mer än snittet av liknande fonder.

Den fond som sticker ut bland medelriskfonderna är Aktie-Ansvar Kvanthedge. Det är den enda fonden med negativ avkastning under perioden. Frånvaro av tydliga och vinnande trender har gjort det tufft att leverera positiv avkastning. Trots det har den avkastat bättre än kategorisnittet.

Utvecklingen för Spiltan Räntefond Sverige har varit bra. Den har hittat tillbaka efter några svaga månader 2016 då den presterat sämre än kategoriindex.

Lågriskhedgefonden Merrant Alpha Select SEK har levererat en stabil avkastning bättre än sitt kategorisnitt.

Listans två blandfonder har haft fortsatt bra utveckling. Båda blandfonderna har nått upp till våra högt ställda förväntningar och slagit sina respektive kategorisnitt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -