Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler för två heta aktier. Men börsen är svag och ett matbolag får säljsignal.

OMX Stockholm PI har brutit halslinjen i en huvudskuldra-formation vid 577 punkter vilket utlöst en säljsignal. Formationen indikerar att pessimismen ökar och att indexet inleder ett trendomslag.

Efter signalen från formationen har kursen fortsatt ned och den stigande trendkanalen är bruten. Kursen har brutit en tidigare stödnivå vid 563 punkter, där många investerare tidigare ansett att aktierna varit köpvärda. Brottet öppnar istället upp för fortsatt nedgång. Negativ volymutveckling, där kursen normalt stiger på dagar med låg handelsvolym och faller på dagar med låg handelsvolym, stärker brottet.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 39 punkter vilket indikerar att det råder en övervikt av pessimistiskt inställda investerare på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 47 punkter vilket indikerar att det råder svag övervikt av pessimister bland långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 75 procent och köpandelen för det senaste året är 68 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det innebär att det skett ungefär tre gånger så många köp som försäljningar bland insiders senaste månaden och ungefär dubbelt så många köp under det senaste året.

Stockholmsbörsen befinner sig i en statistiskt svag period, där både augusti och september har haft en genomsnittlig nedgång på 1,8 procent. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt negativt på medellång sikt.

 

Hoist Finance AB ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt, vilket indikerar att optimismen för bolaget ekonomiska utveckling ökar stadigt. Fortsatt uppgång innanför trendkanalen indikeras.

Kursen har dessutom brutit genom taket vid 87,80 kronor i en rektangelformation vilket i första skedet signalerar fortsatt uppgång till 92 kronor. Samtidigt finns det stöd vid 88,30 kronor och dagens kurs kan därmed vara en god ingångskurs.

Hög volym och positiv volymbalans stärker köpsignalen från rektangelformationen.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Scandic Hotels Group AB har fallit tillbaka mot golvet i en stigande trendkanal. Trendkanalen indikerar vidare uppgång och dagens kursnivå kan vara en god ingångskurs, då golvet i trendkanalen och stödet vid 107 kronor kan begränsa nedsidan uppsidan bedöms vara stor i förhållande till nedsidan.

Insiderhandeln är positiv efter att styrelseledamot Martin Svalstedt köpt aktier till ett värde av cirka 530 000 kronor i mitten av juli.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Axfood har brutit den stigande trendkanalen och reagerat kraftigt ned.

Kursen har fortsatt varit negativ under de senaste två dagarna. Här har nedgången dessutom skett på ökande volym vilket indikerar att rädslan för fortsatta kursfall är hög.

En tidigare stödnivå vid 138 kronor har brutits vilket öppnar upp för fortsatt nedgång till cirka 128 kronor.

Negativ volymbalans – aktien faller normalt på dagar med hög handelsvolym och stiger på dagar med låg handelsvolym – försvagar aktien på kort sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -