Börsen idag: Positiv start på veckan

Morgonrapport Börserna i USA ökade under fredagens handel, något som spridit sig till de asiatiska börserna under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning i positivt territorium för Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna ser tillbaka på en positiv trend under fredagen, där samtliga index steg i spåren av positiva makrodata från Kina och kvartalsrapporter som slog marknadens förväntningar. Starkaste sektorn för dagen var finans, som ökade 1,9 procent, medan hälsovård återfanns i botten med en nedgång på 1,0 procent. Vid stängning handlades Dow Jones industriindex plus 1,0 procent. S&P 500 och tekniktunga Nasdaq kompositindex var upp 0,7 respektive 0,5 procent.



Tillgångsslagen på råvarumarknaden hade en munter handelssession med uppgångar för samtliga tillgångar utom guld. Oljepriset gynnades av tidigare nämnd statistik från Kina, som visade att exporten ökade 14 procent i mars, nästan dubbelt så mycket som väntat. WTI-oljan avslutade dagen kl. 20.30 0,3 dollar dyrare till 63,8 dollar per fat. Nordsjöoljan var samtidigt 0,7 dollar högre och kostade då 71,5 dollar per fat.

För basmetallerna var handeln lika positiv. I toppen återfanns zink och koppar som ökade 2,1 respektive 1,5 procent. För kopparns del kom uppgången efter en svagare dollar i kombination med signaler från Kina som cementerade förväntningarna om en stark efterfrågan under det säsongmässigt starka andra kvartalet. Guldet gick något sämre och var ned 1,6 dollar till priset 1 290,8 dollar per uns.

Bland de amerikanska bolagen redovisade JP Morgan ett resultat per aktie på 2,65 dollar för det första kvartalet, vilket var högre än analytikernas snittförväntningar på 2,34 dollar. Även intäkterna kom in bättre än väntat och marknaden svarade med att handla upp aktien 4,7 procent. Sektorkollegan Wells Fargo överraskade också positivt på både intäkter och resultat. Trots det slutade aktien 2,6 procent ned, efter att en negativ helårsprognos för räntenettot avskräckt investerare.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades 4 punkter högre till 2,56 procent.

De asiatiska börserna har gått starkt under morgonen. I Japan steg Nikkei till den högsta nivån på fyra månader efter en stark uppgång för globala index under fredagen i kombination med en svagare yen. Klockan 08.00 var Nikkei Index upp 1,4 procent. Vid samma tidpunkt noterades Hang Seng 0,3 procent högre medan Shanghai Composite steg 0,5 procent.

På hemmaplan inleds veckan med att anmälningstiden för CGI:s bud på Acando avslutas. För Avanza är det första dag för handel efter split 5:1. Bland stämmoaktuella bolag hittar vi Titanium och Topright

På rekommendationsfronten anser Dagens Industri att teknikkonsultbolaget ÅF har halkat efter på börsen, men att om vd Jonas Gustavsson lyckas med fusionen med Pöyry kan aktien komma att värderas upp med 20 procent. Tidningen skriver vidare att ÅF Pöyry kan nå en vinst på 1,5 miljarder kronor efter skatt under nästa år och att det innebär en värdering på 12,5 gånger nästa års vinst. Rekommendationen blir köp.

På makrofronten har vi ytterligare en relativt lugn dag med få förannonserade hållpunkter. Kl. 14.30 publiceras NY Empire States tillverkningsindex som mäter det ekonomiska tillståndet för tillverkningssektorn i staten New York. Här förväntar sig analytikerna en uppgång till 8,1 i april efter en notering på 3,7 i mars.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -