TA: två köp, en sälj

Investtech Det finns hopp för Stockholmsbörsen på medellångsikt enligt Investtechs tekniska analys. Analyshuset har hittat två köpvärda aktier och en rymdaktie att sälja.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index öppnade veckan med en marginell nedgång på bara -0.06 procent. Indexet har nyligen brutit en stigande trendkanal på medellång sikt. Detta indikerar primärt en svagare stigningstakt, alternativt början på en mer horisontell utveckling. Indexet återfinns efter fredagens handel strax under motståndet som Investtechs algoritmer identifierat vid 594 punkter i den medellånga grafen. En negativ volymbalans försvagar utsikterna. Stöd finns vid 576 punkter. Vid brott upp genom 594 punkter finns nästa motstånd vid 627 punkter.

Investtechs hausseindex, som förenklat är en optimism-indikator, står i 39 på kort sikt och i 54 på lång sikt. Det indikeras därmed att det är viss övervikt av optimister på marknaden på lång sikt, och övervikt av pessimister på kort sikt. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 231 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 67. Köpandelen på månadsbasis är därmed 78 procent. På årsbasis är köpandelen 76 procent.

Indexet är tekniskt svagt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Som vi ser på grafen för medellång sikt så gick aktiekursen till investmentbolaget MedCap sidledes under en längre period för att från starten av maj i år stiga rejält. Investerare har alltså betalat allt högre priser för att köpa in sig i aktien som nu ligger i en stigande trendkanal på både kort, medellång och lång sikt. Enligt våra forskningsresultat från data baserat på över 70000 identifierade trender, så ger stigande trender isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång.

Aktien har stöd vid cirka 100 kronor och saknar motstånd. Aktien har haft en hög omsättning under dagar med uppgång och låg omsättning under dagar med nedgång vilket bidrar till en starkt positiv volymbalans. Detta stärker den tekniska trendbilden som signalerar vidare uppgång. RSI är över 70 och aktien har ett starkt positivt momentum som stärker utsikterna ytterligare. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

Både personer med insider status och övriga investerare har betalat allt högre priser för att köpa in sig i fastighetsbolaget NP3 Fastigheter. Aktien är maximalt positiv på insiderhandel, vilket signalerar att personer med insyn har tilltro till bolaget och anser aktien vara fundamentalt billigt. Våra algoritmer har identifierad stigande trendkanal på graferna för kort, medellång och lång sikt. Aktier i stigande trendkanaler ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.Aktiekursen saknar i dagsläget motstånd och vid reaktioner tillbaka återfinns stöd runt 77 kronor.

Aktien har en positiv volymbalans och ett positivt momentum med ett RSI-värde på 64 vilket stöttar den positiva trendbilden och indikerar att optimismen är ökande hos investerare. NP3 Fastigheter är maximalt positiv på insiderhandel och aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

Det danska IT- och rymdföretag GomSpace Groups aktie har fallit kraftigt under de senaste 18 månaderna. På graferna för kort, medellång och lång sikt har våra algoritmer identifierat fallande trendkanal där investerare över tid har sålt till lägre och lägre kurser för att komma ur aktien. Det indikerar att intresset och förväntningarna på bolaget är avtagande. Enligt Investtechs forskningsresultat på trender så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling.

Aktien har en starkt negativ volymbalans och ett negativt momentum på medellång sikt. Negativ volymbalans indikerar att volymen är hög på nedgångsdagar och låg på uppgångsdagar vilket försvagar den tekniska bilden och bekräftar den negativa trendbilden. Aktien har brutit ned genom det tidigare stödet vid cirka 10.00 kronor som nu agerar nytt motstånd och vidare nedgång är därmed signalerad. Aktien saknar i dagsläget nytt stöd vid fortsatt fall. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj

Skribent: David Östblad, analytiker på Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -