Viktiga besked, EU-toppmöte i fokus

Makroveckan Börsoptimismen håller sig kvar och börsen i bland annat Kina har tjurrusat. I veckan som kommer får vi nya signaler kring styrkan i den globala konjunkturåterhämtningen men det riktiga huvudnumret är ändå det EU-toppmöte som inleds på fredag.

Även om börsen rörde sig mycket sidledes under förra veckan så håller sig den underliggande börsoptimismen fast. Den svenska börsen steg med 1,0 procent, vilket var något lägre än den amerikanska uppgången med 1,8 procent (S&P500). Dessa börser står sig dock slätt mot de kinesiska som fortsatt sin smått makalösa börsrusning.

Bara i juli är Shanghaibörsen upp med närmare 15 procent och många börjar fråga sig om uppgången är riktigt sund. I veckan som kommer får vi kanske svar på den frågan när vi får såväl kinesiska handelsbalanssiffror för juni (tisdag) som BNP-siffrorna för årets andra kvartal (torsdag).

En viss nervositet på marknaden kan kanske ändå skönjas i det faktum att guldpriset nu passerat 1 800 dollar per uns. Det är första gången sedan 2011 som guldpriset ligger över den nivån.

Till oron bidrar dessutom fortsatt smittspridning. Inte bara i USA utan även i Sydamerika och delar av Asien. Men som vi konstaterat så många gånger under de senaste månaderna så visar börsen en stor motståndskraft mot nya, negativa signaler kring Corona-smittan och lutar sig i högre grad mot att de ekonomiska utsikterna ser ut att ljusna. Under den här veckan får vi därvidlag en hel del hårda data att ta i beaktande. Dit hör bland annat amerikanska siffror över industriproduktion och detaljhandel i juni.

När det gäller USA blir också den amerikanska centralbankens sammanställning av det ekonomiska läget i olika centralbanksdistrikt (Beige book) högintressant läsning. Inte minst mot bakgrund av den ökade smittspridningen.

För europeiskt vidkommande kommer ett nytt penningpolitiskt besked från ECB på torsdag. Efter massiva stimulansåtgärder vid det förra mötet väntas banken vila på handen den här gången. Ändå värt att hålla koll på vad banken säger om den ekonomiska återhämtningen. Huvudnumret är annars det EU-toppmöte som inleds på fredag och där återhämtningsfond och EU:s långtidsbudget ska diskuteras. Det är upplagt för hård konflikt mellan falangen med Tyskland och Frankrike i spetsen mot de ”fyra sparsamma”, dit Sverige hör. Ganska lågt inställda förväntningar på att något substantiellt kommer att presenteras redan efter helgen men det kanske räcker med lite positiva signaler kring förhandlingsprocessen för att göra investerarna på gott humör.

På svenskt håll får vi siffror över bland annat inflation och prisutveckling på bostadsmarknaden.

Måndag

Veckan öppnar lugnt på makrofronten. Vi kan dock notera att arbetslösheten, enligt AMS-statistiken, stigit till 9,0 procent i juni. Det kan jämföras med 6,7 procent vid motsvarande period i fjol. Ingen katastrofsiffra men trenden är definitivt illavarslande.

Tisdag

Viktiga siffror över den kinesiska handelsbalansen publicerar under natten mot tisdag. För att det mycket optimistiska klimatet på den kinesiska börsen ska hålla i sig krävs säkerligen hyggliga siffror. Dessutom vore det givetvis positivt ur ett globalt konjunkturperspektiv. Importen är den svaga punkten hittills. Den svenska inflationen väntas återigen ticka över noll procent. En viss lättnad för Riksbanken även om det inte påverkar penningpolitiken nämnvärt.

Onsdag

Från amerikanskt håll kommer bland annat siffror över industriproduktionen i juni och den ska förhoppningsvis visa på en rejäl uppgång. Mest nyfikna är vi ändå på den rapport kring stämningsläget i olika regioner som den amerikanska centralbanken publicerar. Med uppemot 40 delstater med stigande smittspridning kan de bli ganska dyster läsning även om öppnandet av delstatsekonomierna i de flesta fall fortsatt.

Torsdag

Kinesiska BNP-siffror för årets andra kvartal väntas visa att landets ekonomi åter växer i årstakt. En betryggande signal för börsen även om det är långt ifrån fornstora dagars tillväxt. ECB lämnar räntebesked men den här gången väntas banken ta det lugnt med nya åtgärder. Därmed blir det desto viktigare vad ECB-chefen Christine Lagarde säger om den ekonomiska återhämtningen och, inte minst, vad hon säger kring den återhämtningsfond som EU-ledarna ska diskutera under fredag och lördag. På vilket sätt kan exempelvis ECB underlätta finansieringen?

Fredag

Valueguard presenterar siffror över den svenska prisutvecklingen på bostadsmarknaden. De flesta signaler pekar mot fortsatta uppgångar, framför allt vad avser villor. Annars blir det förstås en hel del fokus på det EU-toppmöte som tar sin början och som ska avhandla både återhämtningsfonden och EU:s långtidsbudget. På fredag får vi kanske redan någon indikation på om det finns en möjlighet till kompromiss i närtid. Annars ser det ju ut som att det här är ett beslut som kan dra ut på tiden.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -