Så kan du investera i värdebolag

Fondanalys Den senaste tidens sektorrotation från högvärderade tillväxtbolagsaktier till betydligt billigare värdebolag har varit tydlig. Letar du en billig exponering mot stora värdebolag i USA har Placera ett tips.

Placera har hittat en börshandlad fond (ETF) som investerar i ett urval av större värdebolag på USA-börserna. Fonden är passivt förvaltad och följer ett intressant värdeaktieindex.

Men vad är egentligen en värdeaktie? Det finns flera tankar och mått för att mäta vad som är värdebolag. Men det är bolag där stabilitet och förutsägbara vinster dominerar, oftast har bolaget en stor kassa och är relativt lågt belånad. Det är bolag som betalar utdelningar och är relativt lågt värderade.

Motsatsen är bolag som växer kraftigt och prioriterar att växa före att göra vinst, för att de riktigt stora vinsterna ska komma i framtiden. Man betalar oftast inte utdelningar utan nyemissioner där man tar in mer kapital från aktieägarna ligger närmare till hands.

Den börshandlade fonden iShares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF USD med börskoden QDVI, har en solid placeringsinriktning mot värdebolag.

Fonden är passiv och har valt att följ MSCI USA Enhanced Value Index. Ett index som man kan säga är andra generationens värdeaktieindex. Det har en mer komplex urvalsprocess än ursprungsindexet MSCI USA Value index.

Först identifierar MSCI värdebolag utifrån flera finansiella egenskaper. De tre måtten som styr urvalet är aktiens pris jämfört med bokfört värde, P/E-talet som innebär aktiens pris i förhållande till bolagets framtida vinster och det totala bolagsvärdet (Börsvärdet plus bolagets nettoskuld) genom kassaflödet från verksamheten.

MSCI USA Enhanced Value Index har ett fast antal bolag, 150 stycken. Det är betydligt mindre än MSCI USA Value Index som omfattar drygt 400 bolag.

När värdebolagen är identifierade rankas bolagen utifrån det totalvärdet de har, enligt de tre urvalsmåtten. Sedan används en sektorrelaterad strategi. Man väljer de bolag som har de högsta värdeegenskaperna inom varje sektor.

Tanken är att MSCI USA Enhanced Value Index ska erbjuda en renare och tydligare exponering mot värdebolag. Indexet ombalanseras två gånger om året i slutet på maj och november.

Värt att tänka på när man investerar i sådana faktorindex är att de är utformade för att återspegla de systematiska delarna av en viss investeringsstil eller strategier. Det innebär att de kan avvika mycket i avkastning och risk från ett brett marknadsindex.

De tio största innehaven utgör precis som i det underliggande indexet 35,5 procent av fondens värde. För närvarande hittar vi det processortillverkaren Intel som det största bolaget med en vikt på 8 procent. Det Dallasbaserade telekombolaget AT&T har 6,8 procents vikt.

Fonden har en tydlig lutning åt stora värdebolag med hög direktavkastning. Stora bolag utgör 72 procent av fondens värde. Resterande del på knappt 28 procent är medelstora bolag.

Fondens största sektor är lite överraskande teknikbolag på 30 procent. Det finns faktiskt en uppsjö värdeaktier bland teknikbolagen. Intel som är fondens största bolag är ett teknikbolag med det låga p/e-tal 11 och en direktavkastning på 2,5 procent. Det innebär att Intelaktien är betydligt lägre värderad än genomsnittsaktien på USA-börserna och direktavkastningen är högre än de 1,5 procent som erbjuds i snitt för det breda S&P 500 index.

Näst största sektor är hälsovårdssektorn på 13 procent, följt av kommunikationsbolag på 11 procent.  Fondens näst största bolag AT&T hör till kommunikationssektorn.

Shares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF USD jämfört med S&P 500

Avkastningen har varit stark i år, med en 21-procentig uppgång jämfört med tillväxttunga Nasdaq 100 index som ligger på minus sedan årsskiftet. Men lyfter vi blicken så har avkastningen varit betydligt lägre för iShares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF USD än både Nasdaq 100 index och det bredare S&P 500 index.

Inte så konstigt då det var rekordstor värderingsskillnad mellan tillväxt- och värdeaktier under fjolåret. En tydlig spegling av de senaste årens stora uppgång för tillväxtaktier.

iShares är pionjären inom ETF industrin och marknadsledare. Moderbolaget Blackrock förvaltar totalt drygt 7 000 miljarder dollar och är världens största kapitalförvaltare. Fonden startade 2016 och förvaltar idag drygt 3,3 miljarder dollar.

Förvaltningsavgiften för iShares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF USD är 0,2 procent. Likviditeten i fonden är bra och spreaden – skillnaden mellan köp och säljkurs – är relativt liten. Det tillkommer kurtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. iShares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF USD har börskoden QDVI och ISIN-nummer: IE00BD1F4M44.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -