EUROGRUPP
AVSTÅR KRITISERA TYSKLAND, MANAR TILL SAMORDNING (Direkt)

2022-10-03 20:12

LUXEMBURG (Nyhetsbyrån Direkt) Euroländernas finansministrar avstod på måndagen från att klandra Tysklands stora energipaket på 200 miljarder euro. I stället uppmanades alla länder till bättre samordning.

Inför eurogruppens möte kritiserades det tyska paketet av bland andra Italiens premiärminister Mario Draghi och den franske EU-kommissionären Thierry Breton för att ge tyska företag konkurrensfördelar och bjuda upp priset på naturgas.

"Detta är inte rätt tillfälle att klandra det ena eller andra medlemslandet. Detta är tillfället att stärka vår gemensamma solidaritet", sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vid en presskonferens efter eurogruppens möte.

"Vi vet att risken finns för fragmentering av inre marknaden. Men med samordning kan vi undvika att risken förverkligas", fortsatte han.

Det tyska energistödsprogrammet lades fram i torsdags utan att övriga EU-länder informerades i förväg, dagen före ett möte för EU:s energiministrar.

På eurogruppens möte presenterade flera finansministrar, däribland Tysklands Christian Lindner, sina åtgärdspaket.

Eurogruppens ordförande Paschal Donohoe underströk att alla euroländers finansministrar instämde i behovet av fördjupad samordning.

Eurogruppen antog ett uttalande som uppmanade euroländerna att inte ge breda efterfrågestöd under 2023. I stället bör stöd endast riktas till sårbara grupper.

Stöd för att sänka energipriserna "kommer att tynga våra nationella budgetar och kan, i vissa fall, sänka takten på en nödvändig anpassning av efterfrågan på energi", löd uttalandet.

"Givet stora spillovereffekter på den europeiska energimarknaden kommer vi att samordna våra åtgärder för att bevara en jämn spelplan", fortsatte uttalandet.

Åtgärder som driver på inflationen bör också undvikas, sade uttalandet.

"Finanspolitiken ska vara ett komplement till, inte komplicera, penningpolitiken. Den ska vara ambitiös, men väldesignad och inte öka inflationstrycket", sade Paolo Gentiloni.

Euroländerna ska lämna in sina utkast till budgetplaner för nästa år till kommissionen före mitten av oktober. Planerna ska granskas av kommissionen och sedan diskuteras i eurogruppen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -