Stark börsöppning med ABB som vinnare

Börsen Stockholmsbörsen inledde fredagens handel med tydliga uppgångar där sentimentet fick stöd av torsdagens uppgångar på Wall Street.

ABB steg på nyheter kring försäljning bolagets kraftdivision, Astra Zeneca backar efter negativa besked från en fas 3-studie av läkemedlet Mystic och värmeteknikbolaget Nibes rapport belönades med en rejäl uppgång.

Vid 09.50-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till nivån 1.503. Aktier för knappt X miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Utvecklingen var likartad på de europeiska börserna där med uppgångar på 0,5-0,8 procent.

På OMXS30 var industri bästa sektor där flera av Investors noterade portföljbolag rörde på sig i spåren av morgonens bolagsenheter. Investmentbolagets egen aktie handlades dock runt nollstrecket.

ABB var bästa aktie på OMXS30 med en uppgång på 2,7 procent efter att Reuters på torsdagskvällen rapporterat att ABB kan vara på väg att sälja hela eller delar av kraftdivisionen Power Grids. Enligt Reuters för bolaget samtal med japanska Hitachi och Mitsubishi om försäljning av divisionen som sägs vara värd 10 miljarder dollar. En talesperson för Mitsubishi dementerade att bolaget deltar i sådana samtal, rapporterade Bloomberg.

Saabs teckningskurs för den företrädesemission som offentliggjordes i oktober har nu fastställt still 225 kronor per aktie. Saab-aktien steg till 355:50 kronor, en uppgång på 2,4 procent Som tidigare meddelats kommer nyemissionen vid fullteckning att tillföra Saab cirka 6 miljarder kronor.

Även vitvarujätten Elektrolux tillhörde vinnarna bland storbolagen. På torsdagskvällen kom statistik från USA som visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna sjönk med 3,8 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år. Det skrämde inte investerarna och aktien var näst bästa på OMSX30 med en uppgång på 2,3 procent.

Astra Zeneca tillhörde ett av få storbolag som noterades i negativt territorium. Detta efter nyheten att bolagets läkemedel Imfinzi inte nådde de primära målen i fas 3-studien Mystic hos patienter med icke småcellig lungcancer. Primärmålen var att Imfinzi skulle visa förbättra överlevnad jämfört med cellgiftsbehandling. Aktien var ner drygt 1 procent.

Bland de kvarvarande bolagen att avlägga rapport för det tredje kvartalet uppvisade värmeteknikbolaget Nibe på morgonen ett rörelseresultat på 795 miljoner kronor (663). Det var bättre än de 787 miljoner som analytiker hade väntat enligt en sammanställning gjord av Bloomberg News. Även omsättningen slog analytikernas förväntningar och aktien tillhörde stockholmsbörsens bästa med en uppgång på 6,7 procent.

Klädbolaget Björn Borg redovisade ett resultat efter skatt som ökade till 29 miljoner kronor (24,6) samtidigt som nettoomsättningen minskade något till 203 miljoner kronor (206). Samtidigt gick e-handeln bättre och ökade med 23 procent till 44 miljoner kronor. Det fick investerarna att trycka på köpknappen och aktien steg 4 procent.

Bland förlorarna återfanns återigen spelutvecklaren Starbreeze med en nedgång på 3 procent. Bolagets spel OVERKILL's The Walking Dead har nu funnits på marknaden en dryg vecka och under samma period har spelutvecklarens aktie backat sju utav åtta handelsdagar och är ner cirka 45 procent.

Recipharms vd och grundare Thomas Eldered har sålt 1.559.125 B-aktier i Recipharm, vilket motsvarar 12,7 procent av hans totala aktieinnehav, till en svensk institutionell investerare.

"Det är en klar varningssignal", sade Dagens industris analytiker Ulf Petersson i Börsmorgon.

Aktien tappade också 1,2 procent i den tidiga fredagshandeln.

OMSX30 fredagen 16 november

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -