Köp Tencent-aktien med rabatt

Aktieanalys Placera gillar Tencent Holding som är Kinas näst största bolag. Det är ett spännande internetbaserat konglomerat som gör en rad intressanta investeringar. Vi ger tummen upp för ett långsiktigt köp.

Tencent Holdings grundades så sent som 1998 i Shenzhen, som är Kinas motsvarighet till Silicon Valley. Bolagets VD och tillika ordförande Pony Ma är en av grundarna.

Pony Ma

Tencents strategi är att ”skapa värde för internetanvändare genom teknik. De främjar tekniksinnovation och hjälpa industrier att uppgraderas digitalt och samarbeta för en hållbar utveckling av samhället”

Tencent är delägare i många av västvärldens mest populära spel, musik och filmer. Koncernen äger bland annat 10 procent i den svenska musikstreamingtjänsten Spotify och har en egen motsvarighet i Tencent Music Entertainment som är noterat på NYSE som Spotify äger en del i. Lite mer överraskande är att Tencent äger 5 procent i Tesla, affären gjordes redan 2017.

Bolaget erbjuder en bred portfölj av produkter och den största är den sociala tjänsten WeChat. Bolaget liknar allt mer en spännande global internetinvesterare med ett enormt starkt kassaflöde. Det amerikanska finansinformationsbolaget Crunchbases uppskattar att Tencent genomförde 479 investeringar under fjolåret. Till sitt förfogande har de en fond på totalt 6,6 miljarder dollar.

 

WeChat har över en miljard användare, både i Kina och runt om i världen - den kinesiska versionen heter Weixin. Den jämförs ofta med Facebooks WhatsApp – och används i stor utsträckning för meddelanden. Flera amerikanska sociala appar och sociala mediesidor är förbjudna av den kinesiska staten så du kan till exempel inte använda Facebook för att kommunicera och skicka meddelanden.

Men det finns mycket mer i WeChat än att skicka meddelanden. WeChat liknar mer ett separat operativsystem eller ett stort ekosystem. Du kan använda det för en mängd olika uppgifter som att betala räkningar, beställa transporter eller beställa hemleverans av mat och kommunicera.

Donald Trump pekade ut WeChat i sin verkställande order, som kräver att amerikanska företag slutar göra affärer med den. Flera finansaktörer uppskattar Tencents vinstandel från USA-marknaden som marginell, vilket leder till en liten resultatpåverkan om ordern går igenom.

Tencent har inte avslöjat hur lönsamt WeChat är på egen hand. Men Tencent växer så det knakar. Intäkten för det andra kvartalet växte med 29 procent till 115 miljarder Rmb, jämfört med motsvarande period föregående år. (1 Renminbi=0,15 dollar)

Störst medvind har speldivisionen som växte 38 procent och omsatte hela 46,9 miljarder RmB, mobilspelen är divisionens riktiga snabbväxare på hela 62 procent.

Tencent är den största utgivaren av spel i världen och är delägare i de två mest populära spelen; Fortnite och Battlegrounds. Tencent äger 40 procent av Fortnite studio. De äger också hela League of Legends-studion, Riot Games. Tencent är även numera delägare i franska Uboisoft

Tencent är stora inom musik och film. De genomförde nyligen slutfört en affär med Universal Music där Tencent äger 10 procent. Skivbolaget har stora artister som Lady Gaga, Taylor Swift, Drake och Kendrick Lamar.

Tencent Pictures omfattar bolagets film- och TVproduktion. Tencent har varit involverade i ett stort antal Hollywood-filmer som Terminator: Dark Fate, Wonder Woman och den kommande Top Gun-uppföljaren, Top Gun: Maverick som planeras att släppas under nästa år.

En intressant del är Fintech och affärslösningar som hade en tillväxt på 30 procent i senaste kvartalsrapporten. WeChat Pay, som är integrerat i WeChat, är en av de mest populära mobilbetalningsapparna i Kina. WeChat Pay kan användas för onlinebetalningar, butiksbetalningar och peer-to-peer-transaktioner. Tencent har även tjänsten QQ Wallet som är en betalningsplattform samt en företagsinriktad betalningsplattform som heter TenPay. Man är näst störst i Kina på digitala betalningar efter börsaktuella Ant Group som ägs till en tredjedel av Alibaba.

Tencent har precis som Alibaba en växande plattform för molntjänster som erbjuder datorkraft till små och medelstora företag, även här är man näst största på marknaden i Kina efter Alibaba.

Annonsdelen växer långsammast. Tillväxten var 13 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Analytikernas vinstprognoser enligt Factset indikerar att den totala försäljningen kommer att öka med runt 26 procent i år. Tillväxttakten är hög vilket indikeras då omsättnigne spås öka med närmare 90 procent 2022 jämfört med i fjol.

För 2020 väntas en vinst per aktie på 12,3 Rmb, vilket motsvarar en ökning med 24 procent. Nästa år väntas ett vinstlyft på 26 procent till 15,5 Rmb per aktie.

P/e-talen för 2020 och 2021 ligger i skrivande stund på 39 respektive 33. Och det sjunker till p/e-tal 26 när vi sträcker ut blicken till 2022. Vi tycker Tencent erbjuder en hög tillväxt under flera år till en rimlig värdering.

Tencent är noterat på Hongkong-börsen och inte så lätt att handla. Placera föredrar att köpa Tencentaktien med rabatt genom internetkonglomeratet Prosus. Prosus äger 31 procent i Tencent och är noterat på Amsterdam-börsen. Hela Prosus börsvärde är betydligt lägre än värdet på dess 31-procentiga Tencentinnehavet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -