Premiär för Burgundy

Burgundy  På fredagen fick Sverige en ny marknadsplats för värdepappershandel. Namnet är Burgundy. "Den nya marknaden är 80-90 procent billigare än OMX. Vi testar i dag med handel i Electrolux", säger Nicklas Storåkers, vd på Avanza Bank.

En Avanzakund som går in på Electrolux i aktielistan kommer nu att hitta en knapp under rubriken "Välj marknad". Där är "alla marknader" förvalt, men för kunden går det att välja vilken marknad man vill göra sin affär på - OMX eller Burgundy.

En ny komponent, kallad SMART, kommer att kunna övervaka flera marknader samtidigt och skicka kundens order dit det bästa priset finns. SMART kommer också att kunna flytta order mellan marknader.

I Avanzas fall är det Electrolux B som testas på fredagen. Totalt finns 11 aktier och en börshandlad fond med i handeln via andra banker, på fredagen. Se faktarutan.

"Vi kommer automatiskt att leta bästa aktiekurs på båda marknaderna, men kunden får också valfrihet att göra affären på den marknad man vill. Kurserna kommer inte skilja sig åt mer än att det tillfälligt kan finnas en säljorder som ligger en krona lägre eller en köporder som ligger en krona högre", säger Nicklas Storåkers.

Nej, poängen med Burgundy är inte att få aktiekurserna att skilja sig åt. Poängen är att Burgundy, som ägs gemensamt av 14 banker, har handelsavgifter som är en bråkdel av OMX:s avgifter.

"För oss blir avgiften 80-90 procent lägre på Burgundy. Avgiften hos OMX är för oss i grova drag 4 kronor per affär. På Burgundy handlar den om några tioöringar. Med tanke på att vi nu gör uppåt 1 miljon affärer i månaden är handelsavgifterna vår näst största kostnad, efter personalkostnader", förklarar Nicklas Storåkers.

Är det då bara Avanza Bank som drar fördel av den nya marknadsplatsen?

"Nej, eftersom vi får lägre kostnader kan vi också sänka courtagen. Det gör vi genom att lansera sajten Avanza Mini. Det är en avskalad handelsplats där lägsta pris för en aktieaffär är 9 kronor, och maxcourtaget 59 kronor."

Samtliga stora svenska banker är med i det nya systemet, och samtliga medlemmar, utom Danske Bank, testade den nya handeln på fredagen.  Burgundy kommer att fokusera på handel med nordiska värdepapper. Till en början enbart aktier, men så småningom även warranter och strukturerade produkter. Inom en månad är målet att alla aktier som handlas på OMX även ska går att handla på Burgundy.

Avanza Bank har investerat 10 miljoner kronor i projektet, samtliga 14 medlemmar äger lika mycket i det gemensamma bolaget Burgundy AB. Medlemmarna står idag för hälften av värdepappershandeln i Norden, och för 70 procent av handeln på OMX, det vi i dagligt tal kallar Stockholmsbörsen.

Vd för Burgundy AB är Olof Neiglick.

"Det här är en jättegrej. Det är som att byta motor i en bil medan man kör. Men hittills idag har det hela gått utan problem", säger han.

Han påpekar att maj är en testmånad, och att det vid klockan 10.20 på fredagen gjorts 53 affärer över det nya systemet.

"Vårt mål är att i slutet av 2010 ha 25 procent av värdepappershandeln i Norden", säger Olof Neiglick.

Diskussionerna kring en handelsplats som konkurrerar med OMX inleddes under sommaren 2007 inför det nya EU-regelverket, Mifid, som förbjuder börsmonopol. På fredagen bröts alltså detta monopol.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -